Wat gebeurt er als de schedelnaden te vroeg sluiten.

Happy new year en welkom in het nieuwe artikel! Vlak voor de feestdagen vroeg ik jullie wat jullie leuk zouden vinden om te lezen. Daaruit kwam dat jullie graag meer over aandoeningen zouden willen lezen, maar ook het sportende kind kwam aan bod. Het zal dan ook steeds meer een mix gaan worden waarbij het gaat over baby’s, aandoeningen en het sportende kind.

In dit artikel staat de carniosynostose centraal. Wat is het precies, wat zijn de gevolgen en waar moet je goed op letten. Je lees het in dit artikel.

Schedelplaten

Wanneer een baby geboren wordt bestaat de schedel uit verschillende platen. Dit kun je aan de buitenkant niet zien. De fontanel is eigenlijk het ‘gat’ tussen de verschillende schedelplaten. Pasgeborene hebben twee fontanellen, eentje aan de voor en eentje aan de achterzijde van het hoofd, beide bevinden zich wel aan de bovenkant van de schedel.

De schedel is ingedeeld in vijf verschillende schedelplaten. Het voorhoofd bestaat als het ware uit twee platen, de zijkanten van het hoofd hebben ieder een aparte plaat en de achterzijde. De grootste fontanel bevindt zich tussen de 2 voorhoofdsplaten en zijkanten. De kleine fontanel bevindt zich tussen de zij en achter plaat.

De natuur heeft dit prachtig bedacht zodat het kindje wat gemakkelijker door het geboortekanaal kan komen. Tijdens de bevalling schuiven de platen wat over elkaar zodat het hoofd iets kleiner wordt en het allemaal net iets makkelijker past.

Groei

In de loop van een aantal jaar groeit de schedel langzaam dicht. Dit kun je aan de buitenkant bijvoorbeeld zien doordat de fontanel sluit. Dit betekend niet dat de schedel dan al helemaal gesloten is, echter is het dan wel minder kwetsbaar. Ook wordt de schedel steeds dikker en dus steviger.

Lees ook: plagiocephalie

Kinderen met een voorkeurshouding die te veel op één kant liggen lopen door de dunne schedel daarom ook de kans om een vervorming van de schedel te krijgen. Simpelweg omdat het nog zo ‘vormbaar’ is.

Maar wat is er dan aan de hand bij een carniosynostose?

Bij een carniosynostose sluiten een of meerdere schedelnaden te vroeg. Dit heb je in eerste instantie niet door. Echter groeit de schedel en het brein door en dit moet een kant op. Wanneer één schedelnaad dicht zit past ons lijf zich hierop aan door op een andere plek van de schedel harder te groeien. Je krijgt dan eigenlijk een misvorming van het hoofd.

Een boothoofd is hier een van de voorbeelden van. Hierbij sluit als het ware de naad bovenop de schedel waardoor het hoofd naar voren en naar achteren wel verder gaat groeien.

Lees ook: Helmtherapie

Soms kun je het ook ‘voelen’. Je voelt dan een rand of richel op de plek waar de schedelnaad had moeten zitten. Echter is dit niet altijd zo goed voelbaar.

Incidentie

Een Craniosynostose komt voor bij één op de 1600 kinderen en vaker bij jongens dan bij meisjes. Meestal wordt dit veroorzaakt door een foutje in het erfelijk materiaal. Bij sommige kinderen is dit aan te tonen bij andere niet. Soms gaat een carniosynostose samen met een syndroom vorm.

Behandeling

Voor een carniosynostose is helaas maar één behandeling, en deze is operatief. Hierbij maken ze kleine sneetjes aan de zijkant van de schedel en ‘knippen’ ze de betreffende schedelnaad open. Omdat de schedel nog zo dun is kan dit nog geknipt worden. Hierdoor kan de schedel daarna weer verder groeien.

Het klinkt heel eng en ieder operatie brengt risico’s met zich mee, maar over het algemeen valt deze operatie heel erg mee. Wel is er sprake van een lange nabehandeling met een helmpje om het hoofd een zo natuurlijk mogelijke vorm te geven.

 

 

Geef een antwoord