Waarom kinderen O- en X-benen hebben

Standsafwijkingen van de benen komen bij veel mensen voor. We kennen allemaal wel volwassen mannen met enorme O-benen of dames met X-benen. Maar hoe zit dit bij kinderen? Wat valt binnen de ‘norm’ en wat wordt als ‘afwijkend’ gezien? Je leest het in dit artikel.

Genu Varum

De stand van de benen bij kinderen is iets waar veel vragen over gesteld worden. Want wanneer is het normaal en wanneer moet je je als ouder ‘zorgen’ gaan maken? De stand van de benen gaat meestal pas opvallen wanneer een kindje gaat staan en lopen. Tot die tijd kruipen of tijgeren ze vaak en valt de vorm minder of niet op.

Dit kindje heeft nog duidelijk O-benen

Genu Varum is een moeilijk woord voor o benen waarbij dit ontstaat vanuit de knie. Genu staat voor knie. Tot een leeftijd van ongeveer één jaar. Dit heeft een kindje aan beide benen en dit mag tot 15 graden scheef staan.

Om gewrichten te meten maken we binnen de gezondheidszorg gebruik van graden metingen. Zo ook bij O-benen.

Vanaf een leeftijd van anderhalf hebben deze O-benen zich gecorrigeerd en zijn ze rechts. De meeste kinderen lopen nu ook al. Dat is met rechte benen ook net wat makkelijker dan met 0-benen. Al kunnen kinderen met O-benen ook prima lopen.

Lees ook: Hoe groeien kinderen.

Genua Valga

Die rechte benen zijn helaas niet van lange duur. Gedurende het tweede en derde levensjaar worden de prachtig mooie rechte benen ineens X-benen. Dit wordt versterkt door de positie van de heup in de kom en een verdraaiing in het onderbeen. Kinderen lijken dan soms wat klungeliger in het lopen.

Het linker kindje heeft nog O-benen waar het rechter kindje meer X-benen heeft.

Dat de stand van de benen zo veranderd komt omdat ze zich constant ontwikkelen. Deze ontwikkeling vraagt steeds een andere belasting van de benen en voeten en daardoor een verandering van stand. Ook groeit een kind natuurlijk snel. Dit betekent dat het lijft naast de verandering in taak zich ook moet aanpassen aan de verandering van lengte en daardoor aansturing. De standsveranderingen zijn daardoor eigenlijk altijd normaal en functioneel.

Rechte benen

Bij de leeftijd van zeven jaar zijn de benen van kinderen rechts en blijft dit ogenschijnlijk zo. Tot in de pubertijd dan zien we vaak dat er toch een milde verandering van de stand van de benen ontstaat.

Lees ook: Waar moet je op letten bij kinderschoenen.

Pubertijd

Dit komt omdat dames een breder bekken krijgen maar de voeten wel onder het midden van de romp en zo op onder het zwaartepunt willen blijven.

Je kunt je voorstellen dat als het bekken breder wordt maar het zwaartepunt wel hetzelfde blijft dat er iets een x-positie in de benen ontstaat. Dit is volkomen normaal.

Dit kind heeft inmiddels rechte benen

Soms gaat het ook niet goed

Bij 5% van de kinderen gaat deze aanpassing in de groei echter niet goed en licht er een aandoening aan ten grondslag. Heb je zorgen of gaat de verandering van positie links en rechts heel verschillende vraag dan je huisarts om advies. Die kan met bijvoorbeeld een röntgenfoto zien of de ontwikkeling gaat zoals het hoort.

Geef een antwoord