Waarom judo een topsport is voor topsporters in de dop.

Wist je dat een aantal Nederlandse topsporters in de voetbal en het zwembad op judo hebben gezeten? Dat judo een sport is waarbij kinderen al op jonge leeftijd steeds nieuwe motorische taken leren? Je leest het in dit artikel

Stoeigroep

Naast dat judo gewoon heel leuk is het een sport die heel veelzijdig is. Judo wordt bij sommige verenigingen al gegeven aan kinderen vanaf 3 jaar. Dit heten dan meer stoeigroepen. Hier leren kinderen veilig vallen en leren ze te luisteren naar de grenzen van andere. Al is dit voor sommige nog wel lastig. Er wordt op een speelse manier kennis gemaakt met vallen op de mat en je te beschermen bij vallen.

Veilig vallen klinkt misschien gek, maar er zijn verschillende manieren om te vallen. Het is belangrijk dat kinderen leren hoe dit het ‘beste’ kan en zich daardoor zo min mogelijk bezeren.

Grenzen

Een van de dingen die kinderen leren als ze wat ouder zijn is aangeven wanneer het ‘genoeg’ is. Dit heet binnen de judo het afslaan. Dit doe je wanneer je in de houtgreep ligt en geen manier meer ziet om uit deze greep te ontsnappen. Als aanvaller dien je dit te respecteren en behoor je de greep los te laten. Hierdoor leert een kind zijn eigen grenzen aangeven maar ook luisteren naar de grenzen van zijn tegenpartij. Dit is mega belangrijk, ook voor verder in het leven. Kinderen kunnen dit namelijk ook omzetten in andere dingen. Dan zullen ze niet aftikken of afslaan maar leren ze ook hun eigen grenzen vertellen, of zeggen dat ze iets niet leuk vinden.

Discipline

Binnen de vechtsporten wordt geleerd elkaar maar ook de trainer en het materiaal met respect te behandelen. Zo ren je niet zomaar de judomat op maar dien je deze eerst te groeten en zo ook de meester. Kinderen moeten vaak luisteren en netjes stilzitten en wachten tot ze de instructie hebben gekregen of aan de beurt zijn. Dit gaat op een speelse doch duidelijke manier. Heb je ooit bij een judo les een chaos gezien zonder dat het een spel was? En zelfs met een spel is het een georganiseerde chaos.

Lees ook: Hoe bewegingsarmoede voor steeds meer sportblessures zorgt.

Judoleraren kunnen als geen ander gezag over zich krijgen zonder daar heel veel voor te moeten doen. Hun manier van communiceren met de kinderen en manier van lesgeven zorgt er vaak voor dat de kinderen heel goed luisteren, stil kunnen zitten en op hun beurt wachten zonder te mopperen. De regels zijn duidelijk en strak en ieder kind dient zich daaraan te houden.

Motoriek

Daarnaast is het voor de motoriek ook nog eens mooi meegenomen en is het goed om lekker te bewegen. Heb ik nog meer redenen nodig om uit te leggen waarom ik fan ben om kids een periode op judo te doen? Meiden zijn hierin geen uitzondering, ook zij kunnen prima een periode op judo om bovenstaande te leren. Misschien wel juist meiden! Leren grenzen aangeven!

 

 

1 gedachte over “Waarom judo een topsport is voor topsporters in de dop.”

Geef een antwoord