Slappe baby’s en hun ontwikkeling, alles over hypotonie

Hyotonie is een probleem wat een hoop kinderen en hun ouders treft maar wat vaak nog heel veel onduidelijkheden geeft. Wat is hypotonie, de gevolgen en hoe kun je je kindje helpen? Je leest het in dit artikel.

In de vorige blog heb je kunnen lezen wat hypermobiliteit is. In dit artikel spreken we eigenlijk in het verlengde daarvan. Waar kinderen met hypertonie meer spierkracht moeten leveren om tot dezelfde taken te komen is dit bij kinderen met hypotonie eigenlijk ook, alleen is het soms de vraag of ze dit wel kunnen.

Tonus

Het woord tonus betekent spierspanning. Iedereen heeft een basis spierspanning. Deze is nodig om je alledaagse handelingen te kunnen uitvoeren. Dit noemen we normotoon. De spanning in een spier komt tot stand door een samenwerking tussen verschillende structuren in het centrale zenuwstelsel en het perifere (buitenkant, bijvoorbeeld in armen en benen.) zenuwstelsel. Dit samenspel zorgt ervoor dat je in staat bent om spieren aan te spannen en dus te bewegen.

Lees ook: Wat is hypermobiliteit

Hypotonie

Wanneer er spraken is van te weinig spierspanning spreken we dan hypotonie. Het samenspel tussen het centrale en perifere zenuwstelsel verloopt niet goed wat erin resulteert dat de spieren niet juist, te slap, worden aangespannen.

Je kunt je misschien voorstellen dat wanneer deze samenwerking niet goed verloopt het meer moeite kost om tot bewegen te komen.

Baby met hypotonie

Wanneer baby’s hypotonie hebben liggen de kinderen vaak aan de onderlaag ‘geplakt’. Armen en benen liggen helemaal plat op de onderlaag. Vaak hebben deze kinderen ook een voorkeurshouding omdat hun hoofd simpelweg naar één kant omvalt en ze niet meer in staat zijn dit te doorbreken.

Lees ook: Voorkeurshouding

Helaas hebben deze kinderen vaak ook voedingsproblemen. Ze zijn niet in staat voldoende te drinken omdat het hun zo veel energie kost en ze na een aantal slokken te moe zijn om door te drinken.

Het probleem is alleen dat ze hierdoor te weinig drinken, ze nog minder energie hebben omdat ze niet genoeg kunnen drinken, maar doordat het drinken ze al zoveel energie kost ze juist meer zouden moeten hebben.

Alarmsignalen

Dit allemaal zijn vaak wel signalen die aangeven dat er iets aan de hand is. Eigenlijk altijd zijn deze kinderen al bij het consultatiebureau opgevallen of aangemeld bij de kinderarts. Ernstige hypotonie staat vaak niet op zichzelf. Vaak is het een complex probleem waar meerdere zorgverleners bij betrokken zijn en wat, bijna altijd, al vroeg geconstateerd wordt.

Vertraagde ontwikkeling

Je kunt je voorstellen dat deze kinderen veel meer energie verbruiken en daardoor vaak minder goed tot ontwikkelen komen. Het is daarom ook bijna altijd zijn zo dat kinderen met hypotonie zich trager ontwikkelen dan andere kinderen. De meeste kinderen bereiken wel alle motorische mijlpalen.

 

Geef een antwoord