Cerebrale parese, grote gevolgen op de lange termijn.

Cerebrale Parese is een aandoening die vele uitingsvormen kent. Wat houdt de diagnose in, hoe ontstaat het en wat zijn de gevolgen op de lange termijn? Je leest het in dit artikel.

Feiten

Cerebrale Parese, ofwel CP is een aandoening die ontstaat voor het eerste levensjaar. Het kan ontstaat door een zuurstofgebrek tijdens de geboorte, ziekte in het eerste jaar of een probleem gedurende de zwangerschap. Hierdoor treedt er hersenbeschadiging op en krijgt het de diagnose CP.
CP komt bij één op de 500 geborene voor en kent verschillende uitingsvormen.

Zichtbaar

Vaak is CP bij de geboorte of in het eerste levensjaar niet zichtbaar maar wordt dit naarmate een kind ouder en groter wordt steeds duidelijker. Kinderen gaan vertragen in de motorische ontwikkeling, laten een asymmetrische ontwikkeling zien, hebben voedingsproblemen, moeite met praten. Het hoeft niet al het eerdergenoemde te zijn maar CP is vaak geen geïsoleerd probleem.

Verschillende uitingen

CP kent verschillende uitingsvormen en binnen deze vormen kent het ook nog verschillende gradaties.

Lees ook: Hypertonie, een te hoge spierspanning

We kennen drie verschillende vormen, Spastische CP, Dyskinetische CP en Atactische CP. De spastische variant is veruit de meest voorkomende soort CP, hierbij is er vooral spraken van een verhoogde spierspanning wat het bewegen moeilijk maakt.  Kinderen met een Dyskinetische vorm van CP maken bewegingen die ze niet willen maken. Deze kinderen zijn heel beweeglijk en hebben moeite met stilstaan of zitten. Bij de Atactische variant zijn er vooral problemen bij het coördineren van een beweging. Bij het optillen van een glas is de kans groot dat dit glas omgestoten wordt.

Hoe tof is deze rolstoel!

Armen en benen

Bij de Spastische CP kan er sprake zijn van een één of tweezijdig probleem. Dit heeft te maken met de plek van de beschadiging in het brein. Wanneer de beschadiging enkel en alleen in de rechterzijde van het brein zit is alleen links aangedaan en andersom. Dit de beschadiging op meerdere plekken is de kans groot dat het dubbelzijdig is.

Lees ook: Alles over een te lage spierspanning, hypotonie.

Motoriek

Problemen bevinden zich bij deze kinderen rondom de motoriek. Dit is niet alleen in de grove en fijne motoriek maar bijvoorbeeld ook in de mondmotoriek. We zien vaak problemen in spraak omdat spasticiteit zich ook in het mondgebied kan bevinden wat het spreken moeilijker maakt.

Moeilijker leren

Om motorisch te kunnen leren moeten er nieuwe verbindingen komen in het brein. Deze verbindingen representeren een nieuwe taak en maken dat je dit uit kunt voeren. Wanneer je een beschadigd brein hebt kun je je misschien voorstellen dat het maken van deze verbindingen veel lastiger is. Het is dus vaak ook niet te zeggen of deze kinderen alle motorische mijlpalen gaan behalen en op welk termijn. Er zijn kinderen dit prima leren lopen en pas op latere leeftijd problemen gaan ondervinden. Helaas zijn er ook kinderen die hun hele leven in een rolstoel zullen zitten.

We kennen hierin ook de midden categorie. Kinderen die wel leren lopen maar doordat ze steeds groter en zwaarder worden en de gewrichten als gevolg van spasticiteit steeds erger worden hun loopfunctie verliezen.

Ik kan er een heel boek over schrijven merk ik. CP is zo’n groot ziektebeeld en kent zoveel verschillende uitingen. Hiermee heb ik geprobeerd kort wat informatie over CP te geven. Mocht je hier meer over willen lezen is er de site van het BOSK waar ze je nog veel meer kunnen vertellen over deze aandoening: https://www.bosk.nl/cerebrale-parese/

 

2 gedachten over “Cerebrale parese, grote gevolgen op de lange termijn.”

  1. Beste,
    Ben 50 jaar en heb lichte cp. Ik kan nog goed stappen. Maat ben bang om in een rolstoel te geraken. Door de verschillende informatie op het internet. Ik krijg intensieve kine.
    Wat is jullie mening?

    1. Excuus voor het vertraagde antwoord. Het wisselt heel erg per persoon en het type CP hoe het zit met het behoud van de loopfunctie. Als u het nu nog kunt is de kans wel vrij groot dat die functie in ieder geval voor korte stukken behouden kan blijven.

Geef een antwoord