Hoe de schedelvorm bij een voorkeurshouding herstelt

 

Een vraag die ik heel veel krijg van ouders van patiënten is hoe de hoofdvorm hersteld bij een. voorkeurshouding. Wat is het proces dat een schedel doormaakt en wat kun je als ouders verwachten? Je leest het in dit artikel.

Voorkeurshouding en Plagiocephalie

Kinderen die langdurig op één zijde van hun hoofd liggen krijgen daar een afvlakking. De schedel is bij de geboorte nog zo dun en vorm baar dat dit proces ontzettend snel kan gaan.

Een voorkeurshouding is eigenlijk niks anders dan de voorkeur van een baby om naar één kant te kijken. Dit kan op basis van een heupprobleem zijn, een probleem met de spieren in de nek of simpelweg een interessantere kant waarin ze worden aangesproken.

Het hele artikel over voorkeurshoudingen lees je hier!!

Schedelvervorming

Door de voorkeur wordt de schedel al heel snel vlak. Je begint dit vaak te zien aan een slijtplek van de haren. Deze zijn nog heel fijn en kwetsbaar en slijten heel snel af als een kindje daar heel veel op ligt. Je kunt daardoor heel snel zien waar het kindje het meeste op ligt.

Herstel

Dezelfde slijtplek zegt ook iets over het herstel. Wanneer je actief aan het proberen bent om de voorkeurshouding te doorbreken zul je dit niet meteen zien aan de schedel die helemaal rond is. Dit kost tijd! Heel veel tijd! Een voorkeur gaat ook niet vanzelf over, hier moet je aan werken.

Lees ook: Waarom helmtherapie niet beter is dan fysiotherapie

Waar een schedel heel snel plat kan worden heeft het doorbreken van de voorkeur en het herstel van de schedel meer tijd nodig.  Wanneer je kindje meer op de niet voorkeurszijde ligt ga je zien dat op het achterhoofd de kale plek gaat verschuiven. Dit is de eerste winst. Eigenlijk wil je dat de slijtplek vol op de bolling van de schedel komt te liggen. Door op de bolle kant van de schedel te liggen kan de hoofdvorm langzaam herstellen.

Wat verder nog helpt

Wat verder nog heel goed kan helpen om de schedelvorm zich zo mooi mogelijk te laten herstellen is het kindje veel wakker op de buik leggen. Wanneer het kindje eenmaal goed op de buik kan liggen is dit naast motorisch heel belangrijk ook belangrijk voor de schedelvorm. Wanneer je namelijk niet op je achterhoofd ligt heeft natuur de kans om ook zijn steentje bij te dragen aan het herstel.

Let op, je mag je kindje daarom niet op de buik leggen om te slapen!

Hoe lang duurt het dan?

Hoe lang het precies duurt voor de schedelvorm zich helemaal hersteld heeft, als dit al helemaal kan herstellen, is verschillend. Er zijn een aantal factoren die hier invloed op hebben. Zo moet je zelf als ouder heel actief bezig zijn om de voorkeur te doorbreken. Hij is er dan misschien vanzelf gekomen maar gaat niet vanzelf weer weg. Hoe meer jij je best doet je kindje naar de niet voorkeurskant uit te lokken en hoe meer het daarop ligt hoe beter de kans op herstel.

Tot slot:

Het enige wat de schedelvorm kan herstellen is door erop te liggen en een klein beetje hulp van moeder natuur. Houd de kale plek goed in de gaten, dit is je eerste winst!

 

Geef een antwoord