De kids zijn minder fit dan 35 jaar geleden! Wat nu?

Eigenlijk weten we het wel maar stiekem stoppen we onze kop in het zand. De kinderen van nu zijn minder fit dan leeftijdsgenoten van 35 jaar geleden. Hoe kunnen we dit tij keren? Je leest het in dit artikel.

Minder fit

Kinderen zijn steeds minder fit. Dit heeft verschillende oorzaken. Eén van deze oorzaken is dat kinderen veel meer achter computers, iPad en spelcomputers zitten. Hierdoor spelen ze minder buiten en bewegen ze dus over de gehele linie minder.

Zo simpel maar ontzettend leuk om samen te doen!

De verwachting is dat dit verschil steeds groter gaat worden met kinderen van 35 jaar geleden. We gaan steeds meer zitten en brengen steeds meer tijd achter computer door. Waar vroeger op school geen of een handvol computers aanwezig was om als leerling op te werken is er nu voor bijna iedere leerling in het basisonderwijs een computer of laptop aanwezig.

Achteruitgang motoriek

Doordat kinderen veel minder buitenspelen zien we ook dat het niveau van de motorische vaardigheden achteruitgaat.

In buitenspelen leer je klimmen, klauteren, vallen, weer opstaan, voetballen rennen, noem maar op! Je leert in een heel breed scala verschillende nieuwe motorische skills. Dit maakt dat je je als kind veel breder motorisch ontwikkeld.

Sportmaatschappij

Omdat we bang zijn dat onze kinderen te dik worden stoppen we ze op een sport, of soms meerdere sporten. Top zou je denken. Alleen doordat kinderen alleen maar de motorische vaardigheden leren die bij hun sport passen blijven ze heel beperkt in hun motorische kunnen. Met als gevolg vergrootte kans op blessures.

Lees ook: Hoe kan het dat bewegingsarmoede zorgt voor meer sportblessures?

Wat moeten we dan wel doen?

Schop de kids naar buiten, niet letterlijk natuurlijk. Maar ga met ze klimmen, ga samen voetballen buiten n zorg dat je kind een zo breed mogelijk aanbod heeft in de vaardigheden die ze buiten leren en oefenen. Dit maakt dat je motoriek met sprongen vooruitgaat.

Niet alleen word je motorisch vaardiger maar door bijvoorbeeld te stoeien in de tuin leren kinderen vallen. Dit kunnen ze weer opzetten naar bijvoorbeeld het voetbal. Zo weten ze hoe ze goed en veilig kunnen vallen zonder zich te bezeren. Scheelt weer een ritje naar de eerste hulp.

Lees ook: Waarom schrijven een steeds groter probleem is.

Wat kun je nu doen samen?

Wat zijn nou eenvoudige en leuke spelletjes voor buiten?

Touwtje springen? Super goed voor de oog hand coördinatie. Dit vraagt timing en inschatten van wanneer je moet gaan springen om op tijd met je voeten van de vloer te zijn voor het touw komt.

Hinkelpaadjes maken met stoepkrijt! Je kunt van alles bedenken cirkels, vierkanten, dicht bij elkaar, ver weg. Soms een vak overslaan en anders ben je af. Of dit gecombineerd met tikketjes als je met meer kinderen bent! Maak grote cirkels of vlakken waar kinderen in mogen staan. De rest van de vloer is lava en springen of hinkelen maar!

Fijn paasweekend!

Geef een antwoord