Hoe kun je je kind leren veterstrikken?

Veterstrikken is een vaardigheid die je je hele leven niet zou hoeven oefenen als je dat echt graag wilt. Ik kom steeds meer kinderen tegen die dit niet kunnen. Hoe handig is dit als het wel lukt! Je leest er alles over in dit artikel.

Tweehandig

Veterstrikken is een twee handige taak. Dat wil zeggen. Je hebt twee handen nodig om deze taak tot een succes te brengen. Heb je dit niet dan kan het knap lastig zijn om je veters goed en strak te strikken.

Lees ook: De ontwikkeling van de oog-hand coördinatie 

Het maakt bij deze taak niet heel veel uit of je linkshandig of rechtshandig bent. Je begint simpelweg met de andere hand, of niet. Net als knippen is veterstrikken een taak die we kinderen aanleren wat maakt dat hoe ze het aangeleerd krijgen hoogstwaarschijnlijk te manier is waarop ze het uiteindelijk gaan doen.

Oefenen

Wanneer je je kind wil leren veterstrikken is het niet handig om dit tegenover elkaar te doen. Dit maakt dat de taak gespiegeld is en het ook voor jou lastiger is om mee te kijken in welke fase van het strikken je kind is en waar je eventueel een extra handje moet helpen.

Veterstrikken vraagt geduld van zowel de ontvanger als de docent. Neem hier dus echt samen de tijd voor.

Met schoen of plankje?

Je kunt veterstrikken oefenen door zowel speciale plankjes met daarin een geregen veter of met schoenen. Ik vind vaak met schoenen net zo handig, hoef je geen extra materiaal aan te schaffen. Wel is het handig om met wat dikkere veters en veters te oefenen die vooral lang genoeg zijn. Kinderen hebben de neiging heel los te strikken en als je dan uiteindelijk de laatste lus doortrekt trekken ze hem er vaak uit en is het niet gelukt.

Lees ook: Kwaliteit van het schrijven holt achteruit

Trucje

Het begin van veterstrikken is vaak het makkelijkste. Je maakt een platte knoop. Het probleem alleen is vaak dat kinderen deze, doordat ze daarna gaan klungelen met de lussen, losraakt waardoor de strik daarna niet tegen de schoen aanzit.

Schoenen met klitteband zijn natuurlijk veel makkelijker, maar lang niet altijd zo leuk!

Wanneer je bij een platte knoop de veter niet één maar twee keer doorhaalt blijft hij strakker zitten en is het oefenen daarna wat makkelijker! Probeer maar eens, echt heel handig!

Simpelweg laten zien

En hoe leer je dan de rest? Door het simpelweg te laten zien, stap voor stap uit te leggen en samen te oefenen. Probeer in duidelijke taal te praten en goed te laten zien welke vinger wat doet. Lukt het niet? Jammer, gewoon helemaal overnieuw beginnen. Halverwege tips krijgen en dan helemaal vastlopen helpt daarom vaak niet. Je kunt dan beter alles uithalen en gewoon even overnieuw beginnen.

Succes met oefenen! Oja en zoek online even een leuk strikdiploma!

Geef een antwoord