Waarom kinderen in de groeispurt een groter risico lopen op sportblessures

Groei doet ontzettend veel met je. Buiten het feit dat je groter wordt zorgt het er ook voor dat je dingen die je al kon overnieuw moet leren. Hoe zit dit precies en wat zijn de gevolgen? Je leest het in dit artikel.

Motoriek en groei

Voor bepaalde motorische taken leren we motorische programma’s. Je weet hoe groot je lijf is, hoe lang je ledematen zijn en wat er nodig om tot een bepaalde taak te komen. Je kunt je misschien voorstellen dat wanneer kinderen gaan groeien de verhoudingen langzaam veranderingen. Deze verhoudingen maken dat een kind gevoeliger is om blessures te krijgen.

Het motorisch programma dat een kind kende voor bijvoorbeeld een bal trappen werkt niet meer hetzelfde als je been een stuk langer en zwaarder is. Je hebt simpelweg veel meer spierkracht nodig om tot dezelfde beweging te komen. Dit maakt dat je de taak die je kende moet gaan aanpassen.

Aanpassen van de taak

Dit gaat eigenlijk altijd vanzelf. Door de taak onder de nieuwe omstandigheden uit te gaan voeren past ons lijf het motorprogramma aan en kun je dezelfde taak net zo eenvoudig uitvoeren als de eerder geleerde taak.

Stress op de pezen

Wanneer we groeien komt dit vanuit de botten.  De botten worden langer en daardoor moeten de spieren en pezen zich aanpassen en langzaam langer worden. De spieren zitten met pezen aan de botten vast.

Lees ook: Hoe groeien we eigenlijk?

Je kunt je misschien voorstellen dat er daardoor extra spanning op de pezen komt te staan. Dit moet langzaam mee rekken. Dit maakt het weefsel ook veel gevoeliger voor groeiblessures. Helemaal wanneer een trainer geen rekening houdt met kinderen in de groeispurt.

Zomerstop

Vooral na een lange periode van rust zien we dat kinderen veel gegroeid zijn. Hier dient in de training dan ook rekening gehouden dient te worden met een lijf in ontwikkeling. Het heeft geen zin om deze kinderen na een periode van rust meteen heel hard en zwaar te laten trainen. Zowel het lijf als het motorprogramma moet aangepast worden en als dat niet in acht wordt genomen liggen de blessures op de loer.

Wat kun je dan doen?

Als ouders is het goed om ook in de zomervakantie samen te blijven bewegen. Ga samen een eind hardlopen, wandelen fietsen, voetballen zwemmen, noem maar op! Blijf in beweging, dit maakt dat het lijf zich langzaam aan de nieuwe situatie aanpast.

Trainers: geef kinderen de tijd na de zomerstop even rustig op te starten, doe wat meer spelvormen en leg de lat niet meteen te hoog. Dit gaat je uiteindelijk spelers kosten!

Geef een antwoord