Waarom een loopfiets een kindje helpt met leren fietsen

Eindelijk lijken we met het weer aan de goede kant te blijven. Het is al een paar dagen heerlijk weer. Heerlijk om samen naar buiten te gaan en te spelen. Hoe leuk is het om samen een eind te gaan fietsen? Hoe je je kind kunt leren fietsen lees je in dit artikel.

Vier- en driewieler

Alvorens kinderen kunnen fietsen gaan daar heel veel verschillende fases aan vooraf. Voor een kind zich überhaupt bezighoudt met fietsen beginnen ze vaak op bijvoorbeeld een autootje met 4 wielen.

Dit si een heel mooi item om mee te beginnen met oefenen. Hierbij moet je namelijk je rompbalans bewaren. Vaak zit er namelijk geen rugsteun op. Als die er wel op zit is hij vaak te ver weg en voorkomt het alleen dat het kindje niet achterover van het ding afvalt.

Daarnaast moet je leren met beide benen tegelijk af te zetten om vooruit te komen. Dit begint vaak heel langzaam en rustig, maar zal steeds sneller en gecontroleerd gaan.

Lees ook: Wanneer kunnen baby’s voorop op de fiets.

Daarna kan een kindje vaak gaan oefenen op een driewieler. Vaak hebben ze nog wel wat hulp nodig met sturen maar trappen kunnen ze soms al wel zelf.

Loopfiets

Veel ouders zullen mogelijk de meerwaarde van de loopfiets niet kennen. Het is immers een van de vele opties die er bestaan om in je schuur te zetten.

Wat kinderen oefenen met een loopfiets is dat ze vaak beginnen met de benen om en om afzetten. Hierbij is er altijd een voet aan de grond wat betekend dat ze nog niet zo heel erg hoeven te oefenen met het evenwicht.

Loopfiets!

Wanneer kinderen beoefende loopfietsers worden gaan we zien dat beide benen vaak tegelijkertijd afgezet worden. Hierbij ontstaat er een fase waarbij ze dus los zijn met hun voeten van de vloer. Dit gevoel is vergelijkbaar met fietsen met 2 wielen. Het is daarom een supermooie oefening om uiteindelijk te gaan fietsen. Hierbij oefenen ze het ‘zweef’/ evenwicht moment wat voor veel kinderen heel spannend is.

Zijwieltjes

Soms hebben kinderen deze niet eens nodig en gaan ze van loopfiets direct over naar een gewone fiets. Andere kinderen vinden het toch wel heel spannend en zijn bang om te vallen. Het ‘gevaar’ met zijwieltjes is dat kinderen daarin gaan hangen in bijvoorbeeld bochten en later wat moeite hebben met bochten maken. Vaak helpt het om ze langzaam een beetje te buigen waardoor ze steeds verder van de grond afstaan waardoor ze steeds mee rop zichtzelf moeten gaan vertrouwen en minder in de extra wielen kunnen hangen.

Lees ook: Hoe kan het dat bewegingsarmoede meer kans geeft op een sportblessure?

Echt fietsen

Wanneer kinderen echt gaan leren fietsen is er natuurlijk niks leuker dan om dit samen met een van je ouders te doen. Belangrijk om je altijd te realiseren is dat langzaam fietsen altijd moeilijker is dan hard fietsen.

Als je langzaam fietst moet je veel meer je evenwicht bewaren, terwijl wanneer je vaart hebt je veel makkelijker je evenwicht kunt houden. Trek dus je hardloopschoenen aan als je gaat oefenen met leren fietsen.

Team Helm

Ik val mogelijk als een van de weinig in Nederland onder het team pro helm voor kinderen met fietsen! Ook als ze al prima kunnen fietsen is een helm geen overbodige luxe. Ze hebben superleuke en het beschermd het allerbelangrijkste stukje van je kind, het brein!

 

Geef een antwoord