Wat te doen als het eindelijk buitenspeel weer is!

Eindelijk is het lekker weer en kunnen we een lang weekend van genieten! Niks is leuker dan nu lekker naar buiten om te spelen. Weet jij welke spelletjes je lekker samen buiten kunt spelen? Wat is motorisch goed om te oefenen buiten? Je leest het in dit artikel!

Speelgoed

In het vorige artikel heb je alles kunnen lezen over hoe je het fietsen samen kunt oefenen. Nu wil ik het eigenlijk gaan hebben over wat speelgoed items dit motorisch leuk zijn om samen mee te spelen.

Lees ook: hoe een loopfiets het leren fietsen kan helpen. 

Om te beginnen is er de step. Je hebt een twee- en driewiel step. Zo kunnen hele jonge kinderen van een jaar of twee al op zo’n step met drie wielen en grote kinderen tot misschien wel twaalf op een tweewiel step. Hiermee is het heerlijk om lekker parcours te racen. Te oefenen met de step op en van de stoeprand te zetten en samen te gaan wandelen, kind op de step en jij als volwassenen lopen.

Stoepkrijt

Stoepkrijt is een van het simpelste speelgoed waar je van alles mee kunt maken. Denk aan hinkelpaadjes, parcours om te hinkelen of huppelen afhankelijk van de leeftijd. Ook kun j eer boter kaas en eieren spelletjes mee maken. Zo helpt het misschien ook wel een klein beetje de schrijfmotoriek 😉.

Lees ook: De kids zijn minder fit dan 35 jaar geleden! Wat nu?

Ballen

Ballen zijn er in alle vormen en maten. Van skippybal, tot tennis of stuiterballen. Hoe kleiner je bent hoe makkelijker het is om met een wat grotere bal te gooien, formaat voetbal alleen dan van zachter materiaal. Ieder type bal heeft andere eigenschappen, de ene stuitert beter dan de andere en de ander is veel zwaarder waardoor hij trager is en mogelijk daardoor makkelijker te vangen. Als je gaat oefenen met overgooien gebruik dan vooral ook verschillende soorten en formaten ballen. Zo leert een kind zich aanpassen aan het type bal en kan het ook uiteindelijk met verschillende ballen gooien in plaats van alleen maar met de roze bal van thuis.

Touw

Touwtjespringen is iets wat lang niet meer zo veel geoefend wordt als vroeger. Waarom? Geen idee maar wel weet ik dat het een ontzettend mooie taak is om te oefenen.

Touwtjespringen vraagt om timing. Je moet op tijd met je voeten omhoog springen zodat het touw onder je door kan. Ben je te laat van spring je op het touw of blijft het touw voor je voeten steken. Vaak is het makkelijker om met een heel lang touw te beginnen waar je als volwassenen aan draait en het kind alleen hoeft te springen en niet springen en draaien. Zo kun je een kind zelfs verbaal nog helpen door bijvoorbeeld ‘spring’ te roepen.

Er zijn nog zo veel meer opties, skelters, skeelers, skateboard noem maar op! Belangrijk is: varieer en laat een kind zo veel mogelijk dingen oefenen en ervaren buiten! Dit zal hem of haar helpen om later een betere sporter en een motorisch vaardiger kind te worden!

 

Geef een antwoord