Waarom meisje meer risico lopen op blessures in de pubertijd

Het is het nieuws van de dag, de oranje leeuwinnen. Vrouwen in de sport wordt steeds normaler, gelukkig! Steeds meer dames gaan intensief aan het sporten en daarmee ook veel in de teamsporten. Welke eerst voornamelijk voor mannen was zien we daar nu ook steeds meer vrouwen! Hoe tof! Maar waarom lopen meisjes meer risico’s op blessures? Je leest het in dit artikel.

Groei

Eerder hebben jullie al van alles kunnen lezen over hoe de groei werkt. Eerst groeien je botten en daarna groeien de pezen en spieren. Ze rekken als het ware mee met de groei van de botten. Dit heeft tot gevolg dat na een enorme groeispurt de pezen en spieren wat meer tot risico hebben om overbelast te raken en dus voor pijnklachten kan zorgen.

Lees ook: Hoe groeien we eigenlijk

Meisjes v.s. jongens

Meisjes komen eerder in de groeispurt dan jongens. Meiden beginnen vaak in de brugklas aan hun groeispurt en jongens vaak pas rond hun 14e levensjaar. Daarom zijn meiden in de eerste twee klassen van de middelbare school vaak groter dan de jongens. Al verschilt dit natuurlijk ontzettend per kind.

Naast dat meisjes in de lengte moeten groeien maakt hun lijf zich in de pubertijd klaar om zich voort te planten. Meiden krijgen een breder bekken wat zijn uitwerking heeft op de benen.

X-benen

Ons lijf zit zo vernuftig in elkaar dat onze voeten het liefst recht onder ons zwaartepunt staat, of terwijl in het midden onder ons. Wanneer je bekken breder wordt. Moeten je bovenbenen naar verhouding meer naar binnen groeien om je voeten uiteindelijk in het midden uit te laten komen. Dit is dan ook de reden dat veel dames X-benen krijgen in de pubertijd.

Lees ook: Kinderen zijn steeds minder fit; meer kans op blessures

Risico op blessures

Door deze positie van de benen komt er meer ‘stress’ op onze knieën. Naast de anatomische verandering zijn er ook maandelijks veranderingen in het lijf van een dame aan de gang. Doordat vrouwen menstrueren treedt er een hormonale verandering op. Deze verandering brengt met zich mee dat ook het bandenstelsel tijdelijk wat weker is. Dit heeft met name zijn uitwerking op de kruisbanden in de knieën. Deze zijn in deze periode en bij de anatomische verandering kwetsbaarder op gedeeltelijk of geheel scheuren.

Wat moet je doen?

Wanneer dames in de pubertijd zijn is het belangrijk ze wel gewoon te laten sporten. Er zijn risico sporten waarbij veel draai en kapbewegingen gemaakt worden. Zoals bijvoorbeeld voetbal, handbal en basketbal. Wanneer jonge meiden klagen over blessures neem ze serieus en laat er iemand naar kijken die daar verstand van heeft. Kies hierbij voor een sportfysiotherapeut of een kinderfysiotherapeut met affiniteit voort het sportende kind.

Geef een antwoord