Zwemles al op hele jonge leeftijd? Lees hier waarom!

Eindelijk het is zomer! En ook meteen dik! Met temperaturen die komende dagen ver in de 30 zullen zitten is er niks lekkerder dan verkoeling zoeken bij het water. Maar wanneer is het belangrijk om je kindje zwemles te geven? Wat in een land als Nederland met veel water? Je leest het in dit artikel.

Tropische temperaturen

Met de voorspellen van komende week in ons achterhoofd doen we niets liever dan verkoeling zorgen. Alle hitteplannen worden in werking gezet en alle ventilatoren zijn al bijna uitverkocht. Heb je niet op tijd een ventilator of airco kunnen bemachtigen dan is niks fijner dan lekker aan het water verkoeling te zoeken.

Verdrinking

Helaas is het zo dat er in Nederland jaarlijks nog steeds mensen omkomen als gevolg van verdrinking. Volgens cijfers van de kennisbank sport en bewegen kwamen er in 2015 65 kinderen om in de leeftijd van 0-15 jaar. Er blijft een significant verschil te zitten tussen van oorsprong Nederlands en niet Nederlandse kinderen. Waarbij Nederlandse kinderen minder vaak het slachtoffer zijn.

Lees ook: Babyzwemmen, samen naar het eerste sportclubje!

Het belang van leren zwemmen

De cijfers hierboven zijn schrijnend. Niet altijd wordt beschreven wat de situatie exact is geweest maar de cijfers impliceren dat van oorsprong niet Nederlandse kinderen niet kunnen zwemmen. Des te belangrijker is het om al vroeg te beginnen met het oefenen met zwemmen en het leren veilig leren omgaan met water van jonge kinderen.

Al vroeg op zwemles

In Nederland is het normaal om je kind op de basisschool op zwemles te doen. Op veel scholen wordt in groep drie schoolzwemmen aangeboden. Maar kunnen we niet eerder beginnen met leren zwemmen? We nemen kinderen ten slotte ook al eerder mee naar het water.

Dat kan zeker. Alleen niet elke zwembad heeft hier lessen voor. Wat jonge kinderen al kunnen leren is de ‘zeester’. Hierbij leren kinderen dat wanneer ze in het water vallen ze zich direct omdraaien op hun rug kunnen drijven. Dit vergroot de kans op overleven bij een onverwacht contact met water.

Maar ook echt zwemmen kan al wel iets eerder dan groep één. Al licht het natuurlijk wel een beetje aan hoe motorisch vaardig je kind is.

Lees ook: Afkoelen met de BabyFloat! Winactie Babyfloat.

Wat te doen

Probeer al op jonge leeftijd, misschien wel al met babyzwemmen, te gaan oefenen met water. Zo zorg je dat een kind gewend raakt aan water en er vooral niet bang voor is. Zorg dat wanneer je ergens bent met bijvoorbeeld een zwembad of vijver je ten alle tijden je kind in de gaten houdt en wanneer het gaat zwemmen je er altijd bij bent en het zwembandjes of iets dergelijks omheeft. Kies voor jezelf wat past qua leeftijd om te gaan zwemmen. Misschien wel het allerbelangrijkste, maak er een feestje van. Kinderen die bang zijn voor water komen er misschien niet in de buurt, maar als het ze overkomt raken ze sneller in paniek!

Geef een antwoord