Van vier naar twee wielen, hoe te ontwikkeling van het fietsen gaat.

Met dit heerlijke weer van de afgelopen weken is niks lekkerder dan veel naar buiten. Buitenspelen kan op veel verschillende manieren. Eén daarvan is op de fiets. Hoe gaat de ontwikkeling van het leren fietsen, van vier naar twee wielen? Je leest het in dit artikel.

Vier wielen

Al voor de eerste verjaardag zijn er veel kinderen die op een autootje worden gezet. Ik denk dat iedereen ze wel kent, met een rugleuning en een stuur. Al wordt het stuur in het begin vaak niet gebruikt en beginnen kinderen met op en van de auto klimmen. Als kinderen zover zijn dat ze er ook echt op blijven zitten kunnen ze symmetrisch met twee benen gaan afzetten. Hierbij is sturen vaak nog lastig.

Sturen is een vaardigheid die kinderen pas veel later leren beheersen. Mede daarom is het handig dat ze niet meteen heel snel gaan maar dat ze zelf rustig gaan oefenen. Door een symmetrische afzet op het autootje leren kinderen voor een korte periode balanceren. Omdat beide benen van de grond zijn hebben ze alleen hun bekken en handen nog waarmee ze balans kunnen houden. Dit is eigenlijk het begin van fietsen. Omdat er van de romp ineens een hele andere vorm van balans wordt gevraagd.

Lees ook: Vanaf wanneer kun je met je kindje op de fiets op pad?

Naarmate kinderen dit steeds beter doorhebben zullen ze harder gaan maar zullen ze ook gaan oefenen met sturen.

Driewieler

Een volgende stap in het ontwikkelen van het fietsen is het oefenen op een driewieler. Hierbij leren kinderen nog beter sturen en kun je ook echt een stukje gaan wandelen terwijl zij op een fietsje zitten. Dit maakt dat ze ook wat afstanden kunnen gaan afleggen. Ook het sturen moeten ze nu toch wel beheersen. Dit zal soms nog lastig zijn omdat ze afgeleid zijn en dan vergeten voor zich te kijken en botsen. Tja, dit hoort er allemaal bij.

Tweewieler

Voor kinderen echt gaan fietsen ben ik groot voorstander van een loopfietsje. Deze zou gelijktijdig aangeboden kunnen worden met een driewieler. Naast het verschil dat een driewieler drie wielen heeft en een loopfiets twee is het andere grote verschil dat een loopfiets geen trappers heeft. Hier komt eigenlijk de vaardigheid van de auto weer aan bod. Kinderen moeten dan wel met 2 benen tegelijk dan wel met de benen om en om afzetten op de vloer. Deze afzet zorgt ervoor dat er een fase ontstaat waarbij beide benen van de grond zijn en het kind zijn evenwicht dient te houden met alleen de wielen.

Lees ook: Wat te doen als het eindelijk buitenspeel weer is!

Dit is vaak de fase waarin kinderen het op een ‘echte’ fiets lastig vinden omdat dit een eng gevoel geeft. Als kinderen dit al kennen van een loopfiets zullen ze eerder het echte fietsen gaan oefenen.

De fiets!

En dan ben je zover je kunt op een ‘echte’ fiets. Het mooiste is als dat zonder zijwieltjes meteen lukt maar dat hangt helemaal van het type kind af en van de grootte van het kind. Belangrijke tip voor ouders als je samen wilt oefenen met fietsen, hoe langzamer je fiets hoe meer je je best moet doen om evenwicht te houden. Fiets je harder is dit veel makkelijker. Ga je dus samen met je kind oefenen om te fietsen? Trek dan je hardloopschoenen maar aan, die ga je zeker nodig hebben om het tempo te kunnen maken waarbij fietsen prettig voelt en je niet constant het gevoel hebt dat je omvalt.

P.S. Gaat je kindje leren fietsen, zoek samen een stoere en leuke helm op! Fietsen gaat met vallen en opstaan en hoofdletsel is een hele vervelende en mogelijk schadelijke vorm van letsel.

Geef een antwoord