Inbakeren meer een trend in plaats van noodzaak?

Op social media valt het mij op dat er steeds meer kinderen zijn die ingebakerd worden om te slapen. Wist je dat dit echt niet bij alle kinderen nodig is? Dat kinderen soms best even wakker mogen worden? Je leest het in dit artikel.

Inbakeren, waarom?

Inbakeren is een manier om ervoor te zorgen dat kinderen rustiger kunnen slapen. Soms is een baby een hele onrustige slaper. Beweegt hij constant met zijn armen en/of benen wat ervoor zorgt dat ze zichzelf wakker houden. Het is een beetje vergelijkbaar met het reflex wat wij als volwassenen soms hebben. Heel soms komt het voor dat je bijna slaapt en dan ineens wakker schrikt omdat je bijvoorbeeld schopt of het gevoel hebt dat je valt. Heel irritant, maar je draait je om en meestal val je dan vrij snel weer in slaap.

Bij baby’s is het soms zo dat ze dit niet kunnen doorbreken en er steeds opnieuw weer wakker van worden. Gebeurt dit één of twee keer, dan is het troosten en slapen ze vaak zo weer verder. Soms zijn er kinderen die dit de hele nacht kunnen blijven doen. Kind en ouder stront chagrijnig de volgende ochtend, wordt niemand gezellig van. Als het dan voor één nacht was is het ook niet zo erg, maar vaak is het nacht na nacht na nacht.

Lees ook: Slaap kindje slaap, wat te doen bij slaapproblemen?

De oplossing!

Inbakeren biedt dan een mooie manier van het voorkomen van wakker schrikken. De inbakerzak zorgt er eigenlijk voor dat het kindje zijn armen of benen niet zo ver kan bewegen en voorkomt dus dat het zoor de bewegingen wakker kan worden. Maar er lijkt een trend te ontstaan.

Invloed social media

Naast het fenomeen moedermafia kennen we ook het fenomeen invloed. Dingen die we op social media zien willen we ook! Daarnaast is google onze grootste vriend en als je kind een keer een nacht slecht heeft geslapen en zichzelf steeds wakker heeft gemaakt is de oplossing op allerlei forums al snel gevonden.

Leuke printjes

Doordat inbakerzakken steeds populairder zijn en er ook steeds leukere printjes zijn worden ze ook steeds meer gebruikt. De reden waarom ze gebruikt worden weten mensen vaak wel, maar dat het afbouwen van het inbakeren naderhand slapeloze nachten oplevert wordt er in het begin niet bij verteld.

Lees ook: Help een huilbaby! Wat te doen als je een huilbaby hebt.

De natuur

Een kind mag echt wel een paar keer wakker worden, het hoeft van begin af aan niet perfect te slapen. Even troosten in bed en daarna hups weer verder slapen werkt voor veel kinderen vaak net zo goed! Laat je niet meteen een inbakerzak aanpraten en probeer het eerst op de ‘ouderwetse’ manier. Een keer een slechte nacht hoort er bij en in een onrustige periode mag het ook echt wel een paar nachten achter elkaar zijn. Geef het kind de kans zelf te leren in slaap te vallen zonder meteen naar allemaal hulpjes te grijpen. En als de inbakerzak(ken) dan ineens in de was zitten en het huis te klein is omdat er iemand niet wil slapen zonder…… Probeer het dan gewoon op de old fashion way en troost je kindje als het verdrietig is.



Geef een antwoord