Waarom motorische ontwikkeling van een meerling bijzoner is

In Nederland worden er jaarlijks veel meerlingen geboren. In 2015 waren dat 2682 meerlingen. Vaak worden deze kindjes eerder geboren dan eenlingen. Dit betekent heel veel voor de motoriek, maar kan ook in hun voordeel werken. Hoe zit dat? Je leest het in dit artikel.

Vroeggeboorte

Omdat meerlingen, het woord zegt het al, met meer in de baarmoeder zitten is er simpelweg minder ruimte. Dit heeft vaak tot resultaat dat deze kindjes eerder geboren worden. Vaker ook dan bij eenlingen worden meerlingen via een keizersnede geboren. Dit is soms omdat er ineens haast is en de kindjes met een spoedkeizersnede moeten komen. Soms omdat de kindjes niet goed liggen of omdat moeder het echt niet ziet zitten om twee of meer keer te bevallen!

Lees ook: Nog zo klein en nu al zo sterk! Prematuur geboren kindjes.

Juist omdat het in de buik zo krap was hebben deze kindjes meer moeite dan eenling te vroeggeboren kindjes met de ruimte die ze hebben buiten de buik. In de baarmoeder word je klein gehouden door de beperkte ruimte en buiten de buik heb je ineens zeeën van ruimte. Dit kan er soms voor zorgen dat deze kinderen heel onrustig zijn, zich vaker wakker slaan en meer behoefte hebben aan ‘klein’ gehouden worden.

Samen spelen

Meerlingen zijn altijd vaak met elkaar verbonden. Het is niet iets wat je kunt zien maar toch is het zo. Dit zorgt ervoor dat ze elkaar graag opzoeken. Dit kan of door naar de ander te kijken, maar ook door een handje in de richting van je broertje of zusje te doen. Deze verbinding hadden ze in de buik immers ook.

Wanneer je een voorkeurshouding wilt voorkomen is het slim om wanneer de kindjes wakker zijn ze niet altijd aan dezelfde kant van elkaar te leggen. Zoals eerder gezegd kijken ze graag naar elkaar. Dit zou betekenen dan de kindjes altijd op dezelfde kant van hun schedel liggen, dit kan een voorkeurshouding met afvlakking veroorzaken.

Lees ook: Hoe de schedelvorm bij een voorkeurshouding herstelt

Wissel ze regelmatig om. De ene dag ligt kindje a links en de andere dat kindje b tijdens het spelen. Zo voorkom je een voorkeur tijdens het spelen. In bed zou je dit kunnen doen door of de kindjes steeds van bed te wisselen of beide bedjes andersom op te maken.

Buikligging

Buikligging is topsport, maar daarom niet minder belangrijk. Het is misschien wel een van de belangrijkste vaardigheden die je als kind moet leren. Bij een meerling is er niks leuker dan, altijd onder toezicht, de kindjes met de hoofden naar elkaar te kijken. Als ze dan opkijken zien ze hun broertje of zusje en wat is er nou leuker dan naar hun kijken?

 Geef een antwoord