Waarom kinderen op hun stoel wiebelen en autorit tips

Voor kinderen in lang stilzitten en kriem. Kinderen wiebelen vaak niet voor niks in de klas op hun stoel. Dit heeft te maken met alertheid. Hoe gaan kinderen dit volhouden in een anderhalve dag durende autorit naar Zuid-Frankrijk? Hier lees je de tips.

Wiebelen

Het wiebelen van kinderen op hun stoel heeft een functie. Door te wiebelen blijven kinderen in de klas alert en lukt het ze om zich beter te concentreren. Soms tot ergernis van de leerkracht die alleen maar bewegende kinderen ziet. Zonder dit meteen te straffen is het goed ons te realiseren dat dit wiebelen een functie heeft en het kind daardoor zijn uiterste best doen om zijn aandacht erbij te houden.

Achterin de auto

Lang in de auto zitten is daardoor een hele opgave voor kinderen. Hier is simpelweg geen ruimte om even op te staan en rond te lopen. Tevens is er weinig ruimte om te wiebelen en veel andere dingen te doen dan naar buiten kijken. Als je er als ouder voor kiest een tablet of iets dergelijks achterin de auto te hangen zodat het kind daarnaar kan kijken is dit een optie. Wel alleen als je kinderen hebt die niet snel wagenziek worden.

Hoe zorg je er dan voor dat het leuk blijft?

Zorg dat vooral de stops/ plaspauzes een feestje worden. Dit maakt dat je kind het kan opbrengen om een tijdje in de auto te zitten wetende dat het straks een feestje wordt. Zorg voor stoepkrijt, een bal, een tennisraket of knikkers om de stop zo leuk mogelijk te maken. Zo kan je kind even lekker uitrazen en heeft het kinderlijf even lekker kunnen bewegen.

Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de leeftijd van je kind(eren).

Timer

Om te voorkomen dat je steeds de vraag: ‘zijn we er al?”, of ‘wanneer gaan we weer stoppen’ krijgt werkt het soms om met een timer te werken. Spreek van tevoren met je partner af hoe vaak er stops zijn en hoeveel tijd ertussen zit.

Er wordt sowieso afgeraden om langer dan twee uur achtereen auto te rijden. Dit is ook prima aan een kind uit te leggen, door bijvoorbeeld een wekker achterin de auto te doen, is het inzichtelijk voor een kind hoe lang het nog duurt. Ook al kunnen ze nog geen klokkijken zolang er nog cijfers op de wekker staan en hij nog niet is afgegaan betekent dit dat er nog niet gestopt gaat worden.

Cadeautje

Heel soms helpt het om een klein cadeautje te kopen voor ergens halverwege. Iets waar ze binnen dan wel buiten mee kunnen spelen. Dit maakt de stops namelijk nog leuker en zorgt ervoor dat er iets nieuws is om mee te spelen. En he, nieuw is altijd beter.

Samen liedjes zingen onderweg laat de tijd ook sneller gaan!

Fijne zomer!

 Geef een antwoord