Hiep hiep hoeraa, de blog bestaat 2 jaar!

 

Hiep hiep hoera! Afgelopen week bestond deze blog twee jaar! Daarom een special met alle dingen die een kind van twee inmiddels al kan! Want jeetje wat maken ze een ontwikkeling door in de eerste paar jaar!

Fijne motoriek

In de fijne motoriek zit in deze fase vaak veel variatie. De ontwikkeling van de fijne motoriek hang heel erg af van hoe een kind zich in de eerste twee jaar heeft ontwikkeld. Wanneer een kind namelijk heel veel op zijn billen heeft gezeten en weinig geprobeerd heeft om zich voort te bewegen zien we vaak dat de fijne motoriek beter ontwikkeld is dat van een kind wat heel erg snel ging lopen en veel meer van het klimmen en klauteren is.

Kinderen die veel geten hebben zijn vaak in staat om de kleinste kruimeltjes van de vloer te pakken of uit het kleed te vissen.

Lees ook: De eerste verjaardag van de blog, en die van je kindje!

Kinderen kunnen op de leeftijd van twee drie blokjes op elkaar stapelen. Graag zien we ook dat ze speelgoed selectief ergens in kunnen stoppen. Ze gaan op onderzoek uit en gaan nieuwe dingen aan speelgoed uitproberen. Tevens beginnen ze met kopieer gedrag, iets wat jij doet willen ze graag ook doen/ nadoen.

Grove motoriek

Alle gezonde kinderen van twee lopen. Alleen bij kinderen waar vaak meer aan de hand is zien we dat ze nog niet lopen. Verder is het lopen dermate ontwikkeld dat het stabiel en stevig is. Een kind kan in stand bijvoorbeeld een bal gooien zonder nog om te vallen. Kan vanuit stand naar hurk en weer tot stand om iets van de vloer te pakken zonder dat het hierbij omvalt. Soms zijn kinderen al zo ver dat ze al beginnen met driewiel fietsen of soms een driewiel loopfiets.
Soms is ene kind in staat al tegen een bal te schoppen en erachter aan de ‘snelwandelen’.

Spel

Het spel bestaat veel uit na-aap gedrag. Iets wat jij doet, of wat broertjes of zusjes doen, willen ze ook proberen. Motorisch zijn ze daar niet altijd volledig toe in staat wat soms voor spannende situaties zorgt.

Lees ook: De eerste verjaardag, welk speelgoed is nou echt leuk om te geven?

Communicatie

Op het gebied van communicatie spreken kinderen al redelijk verstaanbaar. Ze maken zinnen met twee woorden en begrijpen spel opdrachten. Ook taken als ‘pak ….’ of ‘nee, dat mag niet!’ Men zegt niet voor niks: ‘ ik ben twee en ik zeg nee’ of de peuterpubertijd. Ze zullen heel erg aan het uitproberen zijn.
Dit is vooral leuk met oudere broers of zussen. Ze begrijpen dus opdrachten en weten dondersgoed wat ze wel en niet mogen maar kunnen prima opgestookt worden.

Happy 2th birthday!

 

 Geef een antwoord