Waarom pubers dames vaker de knieschijf uit de kom hebben

In het vorige artikel schreef ik wat hypermobiliteit inhield bij kleine kinderen. In dit artikel wil ik verder uitwerken over een van de gevolgen voor kinderen/pubers namelijk het uit de kom gaan van de knieschijven.

Patella

De knieschijf wordt ook wel patella genoemd. Het bovenbeen en het onderbeen passen niet precies op elkaar. Aan de voorzijde blijft er eigenlijk een grootte ruimte over, precies daar is waar de knieschijf zich bevindt. De knieschijf beweegt mee met het buigen en strekken van de knie omdat hij vastzit in een pees.

Deze pees is het verlengde van een belangrijke bovenbeen spier die begint boven de heup en eindigt onder de knie. Deze spier zorgt voor het strekken van je onderbeen en het buigen van je heup en houd samen met een aantal andere pezen de knieschijf op zijn plek.

Lees ook: Hypermobiliteit bij jonge kinderen

Bot op bot

Naast de pezen is er nog een belangrijke factor die bepaald hoe goed de knieschijf beweegt. Eigenlijk kun je de knieschijf zien als een trein die door een spoor beweegt. Dit spoor bevindt zich in het bovenbeen. Bij bijna alle mensen passen de knieschijf en het spoor precies bij elkaar waardoor ze goed samenwerken.

Soms is het spoor niet diep genoeg of is het uitstekende deel aan de achterkant van de knieschijf om in het spoor te blijven.

Ontspoort

Na het lezen van het artikel over hypermobiliteit weten we hoe belangrijk de pezen zijn. Wanneer deze te slap zijn kan het voorkomen dat de knieschijf niet goed genoeg op zijn plek gehouden kan worden en dat hij uit de kom gaat. Let wel, dit is echt alleen in extreme gevallen!

Hetzelfde geldt voor een probleem met het uitsteeksel aan de achterkant van de knieschijf of het spoor, als dit niet goed bij elkaar hoort kan de knieschijf makkelijk uit de kom gaan.

Helaas is het soms ook zo dat er mensen bestaan die beide problemen hebben, zij vallen in de jackpot. De kans is dan erg groot dat de knieschijf uit de kom gaat.

X-benen

Het is zo dat door de verbreding van het bekken bij vrouwen in de pubertijd er automatisch een x-stand van de benen ontstaat. Dit komt omdat onze voeten graag onder de basis van ons lijf blijven. Dit heeft X-benen tot gevolg. Dit is niet bij iedereen even veel, maar zo goed als alle vrouwen hebben iets X-benen.

Lees ook: Waarom kinderen in de groeispurt een groter risico lopen op sportblessures

Dit heeft tot gevolg dat er trekkrachten op de knieschijf komen die hem iets naar buiten trekt. Dit maakt dat dames een grotere kans hebben dan mannen om knieschijf problemen te hebben.

Maar wat dan?

In veel gevallen kan er met het oefenen van de spieren een hoop opgevangen worden. Zoals we hebben kunnen lezen in het vorige artikel kan spierkracht gunstig bijdragen aan de hypermobiliteit en kan de laxiteit van de pezen groot en deels opgevangen worden door de spieren.

In hele extreme gevallen, waar de knieschijf mogelijk wel eens per week of dag uit de kom gaat kan een operatie hulp bieden. Hierbij wordt aan de binnenkant een extra pees ‘gemaakt’ om ervoor te zorgen dat de knieschijf niet meer naar de buitenkant kan schieten.Geef een antwoord