Waar je de kinderfysiotherapeut voor kunt inschakelen

Vaak krijg ik de vraag van mensen waarmee ik als kinderfysiotherapeut ingeschakeld zou kunnen worden. Ik snap die vraag! Voor ik zeker wist dat ik kinderfysiotherapeut wilde worden was het voor mij soms ook nog niet helemaal duidelijk hoe mijn werk er precies uit ging zien. Daarom vandaag, speciaal voor alle vragen, waar kun je een kinderfysiotherapeut voor inschakelen?

Verschillende categorieën

De kinderen die bij mij onder behandeling zijn, kunnen we grofweg indelen in drie categorieën. Kinderen nul tot twee, kinderen van twee tot twaalf en kinderen van twaalf tot achttien. Bij iedere categorie behoort eigenlijk een bepaald klachtenbeeld, vandaar deze indeling. Dit is niet helemaal zwart wit, soms zit er wat overlap in de klachten.

Lees ook: Waarom elke baby het op zijn eigen manier doet

Omdat er zo veel verschillende klachten zijn heb ik ervoor gekozen om het artikel in twee stukken op te delen. Deze week lezen jullie met name over de kinderen van nul tot twee jaar. Volgende week lezen we over de andere leeftijdscategorieën.

Kinderen van nul tot twee

In deze categorie zie ik zelf vooral veel kinderen met een voorkeurshouding. Baby’s die vanaf de geboorte of vlak daarna een voorkeur hebben ontwikkeld en als gevolg daarvan een afvlakking krijgen van de schedel. Dit soms met en soms zonder medische oorzaak. Ook zie ik in deze leeftijd veel kinderen die een vertraagde motorische ontwikkeling hebben. In deze groep is het eigenlijk vrijwel altijd de grove motoriek. Kinderen die niet willen rollen, alleen maar kunnen zitten of niet met anderhalf jaar loslopen.

Wat veel mensen niet weten is dat ik bijvoorbeeld ook bij mensen aan huis kom waarbij het kindje bijvoorbeeld een spreidbroekje heeft en ouders eigenlijk niet zo goed weten hoe ze kun kindje nu kunnen blijven uitdagen om zich te ontwikkelen. Of ouders die twijfelen of de ontwikkeling volgens het boekje gaat. Hierbij zijn de verwachtingen van ouders of omgeving anders dan wat het kindje laat zien.

De meeste kinderen worden verwezen, maar soms nemen ouders ook zelf contact met ons op. Dan moet je natuurlijk wel weten waar je de kinderfysiotherapeut voor kunt inzetten.

Diagnose ?

Ook vallen in deze groep kinderen die om (nog) onverklaarbare redenen zich niet naar verwachting ontwikkelen of kinderen die al wel een diagnose hebben. Denk bijvoorbeeld aan kinderen met het syndroom van down. Deze kinderen zijn vaak heel slap en hebben dus meer moeite om tot ontwikkelen te komen. Ook zien we kinderen die juist te veel spierspanning hebben en daardoor moeilijk tot ontwikkelen komen. Vaak loopt er dan naast een kinderfysiotherapie traject ook een traject in het ziekenhuis. Soms ook niet en adviseert de kinderfysiotherapeut juist om verder onderzoek te laten doen. Dit gaat ALTIJD in overleg met de huisarts, de kinderfysiotherapeut mag zelf niet doorverwijzen.

Lees ook: Help een huilbaby! Wat te doen als je een huilbaby hebt.

Ten slotte vallen in deze categorie ook de huilbaby’s, overstrekkers en reflux kindjes. Ook hier kan de kinderfysiotherapeut adviezen en oefeningen geven om ervoor te zorgen dat deze kindjes zich prettiger voelen en dus tot ontwikkelen komen.

 

 

 

 

 Geef een antwoord