Vorige week hebben jullie kunnen lezen waar je de kinderfysiotherapeut bij kinderen van nul tot twee jaar voor in kunt zetten. In dit artikel het beloofde deel van kinderen vanaf twee tot achttien jaar.
Kinderen van twee tot twaalf
In deze groep zien we kinderen met uiteenlopende problematiek. Dit is veruit de grootste en gevarieerdste groep die er bestaat. Zo vallen in deze groep kinderen met fijn motorische problemen als kleuren, knippen, schrijven en eten met bestek. Dan worden de kinderen vaak verwezen via een leerkracht. Die herkent deze problematiek en weet wanneer een kinderfysiotherapeut ingeschakeld dient te worden.
Lees ook: Waar je de kinderfysiotherapeut voor kunt inschakelen deel 1
Een andere groep heeft juist grof motorische problemen of onhandigheid. Deze kinderen struikelen bijvoorbeeld vaak of kunnen niet goed meekomen met de gym. Dit kan zijn omdat ze niet kunnen hinkelen of goed kunnen rennen, maar ook bijvoorbeeld klimmen, gooien, vangen enz. Kinderen zijn hard en als je niet zo goed kunt gooien zijn er al snel kinderen die niet meer met je willen samenwerken.
Een ander uiterste in deze leeftijd zijn kinderen met orthopedische klachten. Denk hierbij aan sportklachten, groeiklachten of traumatische klachten als breuken of verzwikkingen. Bij deze groep vergt het van de kinderfysiotherapeut een hele andere aanpak van bij kinderen met motorische problemen. In deze groep moet juist vaak meer getraind worden om spieren weer op volledige sterkte te krijgen na een blessure.
Kinderen van twaalf tot achttien
In de laatste leeftijdsgroep worden bijna alleen maar sportletsels gezien. Veel knie en enkelklachten dan wel niet het gevolg van groei. Ook zien we in deze leeftijdsgroep veel ernstige letsels. Zo zie ik helaas steeds meer kinderen met een voorstekruisband letsel, dan wel niet gepaard met meniscus letsel.
Lees ook: Wat is er nodig om kinderfysiotherapeut te worden
Ook kinderen waarbij de knieschijf eens of meerdere malen uit de kom is geweest. Hierbij zitten veel kinderen die helaas geopereerd moeten worden. Een operatie betekent bij de meeste letsels dat een kind minimaal een jaar bezig is voor het weer volledig terug kan keren in de sport als voor het letsel. Dit zijn dus voor ouders en kind heftige en lange trajecten waarbij vooral kracht en balanstraining gedaan wordt. Ook zijn kinderen in het begin vaak angstig waar je als kinderfysiotherapeut altijd aandacht voor moet hebben.
De laatste leeftijdsgroep, met name de kinderen met hele specifieke sportletsels zijn kinderen die ook geregeld door een geregistreerd sportfysiotherapeut gezien worden. Bij ons in de praktijk heb ik de luxe dat ik samen met mijn collega kinderfysiotherapeut ook twee sportfysiotherapeuten heb werken. Bij kinderen vanaf twaalf tot achttien jaar zien wij kinderen vaak ‘samen’. Dit betekent dat een kind twee keer per week komt en hij of zij één keer door de kinderfysiotherapeut en één keer door de sportfysiotherapeut gezien wordt. Naar mijn mening kunnen we zo de beste zorg voor een kind geven.
Footnote:
Wanneer je met je kind naar de kinderfysiotherapeut gaat zorg dat de therapeut waar je naartoe gaat daar echt kennis van heeft. Lang niet iedere kinderfysiotherapeut is ‘goed’ in het behandelen van sportklachten. Net als in het ziekenhuis hebben we ook binnen de kinderfysiotherapie specialismen. Vraag dit altijd na voor je met je kind een afspraak maakt. Hetzelfde geld voor een sportfysiotherapeut. Moet jij met je kind naar de sportfysiotherapeut? Zorg dat je erachter komt of de therapeut op de hoogte is van de behandeling bij kinderen. We weten allemaal heel veel, maar helaas echt niet alles!