Een zuigelingen scoliose, wat is het en wat doen we ermee?

Veel van ons zullen het woord scoliose wel kennen. Een kromming in de rug ook wel genoemd. Wist je dat een scoliose ook al op de babyleeftijd voor kan komen? We spreken bij baby’s zelfs over twee verschillende vormen van scoliose! Hoe het precies zit lees je in dit artikel.

Een scoliose

Een scoliose is eigenlijk niks anders dan een kromming in de wervels van de wervelkolom. Door groei en soms door aanleg zien we dat de wervels niet goed boven elkaar staan. Dit gebeurt dan bij meerdere wervels waardoor je aan de buitenkant een kromming in de rug kunt zien.

Lees ook: Wat is een Erbse Parese en hoe kan de kinderfysiotherapeut helpen

We spreken eigenlijk van twee verschillende uitingsvormen. Een c-scoliose, waarbij de wervelkolom een enkele bocht heeft, of een s-scoliose. Hierbij spreken we van een dubbele bocht.

Een rechte wervelkolom

Zuigelingen scoliose

Ook bij pasgeborene kan er sprake zijn van een scoliose. Deze is dan vaak al aanwezig bij de geboorte. Vaak worden deze kinderen ingestuurd met een voorkeurshouding, of scheefliggen. Het is dan belangrijk dat we het kindje in alleen een luier observeren. Kleding kan het beeld ontzettend vertekenen en de rug kun je alleen goed zien als deze bloot is.
Bij baby’s of zuigelingen spreken we van twee verschillende soorten scoliose: een structurele scoliose of een posturale scoliose.

Lees ook: Wanneer te veel spierspanning bewegen moeilijk maakt

Structurele scoliose

We spreken van een structurele scoliose waarbij de bocht in de wervelkolom moeilijk tot niet corrigeerbaar is. Corrigeerbaar is het wanneer een kindje zelf ook door bijvoorbeeld spelen in buikligging de bocht weg neemt of de wervelkolom recht kan krijgen. Bij een structurele scoliose is dit dus niet het geval. In buikligging blijf je de bocht zien en veranderd deze niet. We zien bij deze kinderen vaak een dubbele bocht, dus een S-bocht.

Bij deze afwijking zien we soms ook nog dat er een rotatie van de wervelkolom optreedt, dus niet alleen een S-bocht maar soms ook een wokkel achter patroon.

Bij deze kinderen is het van belang dat ze gezien worden door een kinderarts en (kinder) orthopeed. Zij zullen röntgenfoto’s maken om de ernst te bepalen. Tevens zal er Kinderfysiotherapie geadviseerd worden om het kindje een zo normaal mogelijk beweegpatroon aan te leren.

Duidelijke afwijking in de wervelkolom

Posturale Scoliose

Bij een posturale scoliose is de bocht in buikligging wel (deels) corrigeerbaar. Vaak zien we dat bij deze kinderen sprake is van een enkele bocht. Een posturale scoliose zien we vaker bij jongens dan bij meisjes.

Bij deze kinderen zien we dat wat wanneer ze op hun buik liggen de bocht nagenoeg helemaal weg is. Het is daarom dan ook belangrijk dat een kind tijdens de wakkere uren veel op de buik ligt zodat de bocht zo veel mogelijk kan corrigeren. Zo leren ook de spieren hoe deze bocht te corrigeren en zal er op latere leeftijd niks meer zichtbaar zijn.

Volgende week gaan we verder over scoliose maar dan bij de pubers!Geef een antwoord