Scoliose op de puberleeftijd, waar als ouder op te letten

Vorige week hebben jullie kunnen lezen wat een scoliose is op de babyleeftijd. In dit artikel gaan we verder over het onderwerp scoliose maar nu bij kinderen in hun tienerjaren. Wat als je kind ineens een hele scheve rug heeft? Je leest het in dit artikel.

Pubertijd

De pubertijd is het moment waarbij kinderen van kind langzaam transformeren naar volwassenen. Bij meisjes begint dit vaak rond leeftijd 10-12 en bij jongens op leeftijd 12-14 jaar. Er zijn verschillende kenmerken waaraan je kunt zien dat de pubertijd zijn intreden heeft gedaan.

Lees ook: Een zuigelingen scoliose, wat is het en wat doen we ermee?

Een van deze kenmerken zijn de groeispurt. Vaak zien we dat kinderen in periodes van rust, vakantie, heel erg gaan groeien. Groeien gaat met steeds korte stukjes. Door hormonen krijgt het botweefsel de opdracht om te groeien. Dit wordt ingezet vanuit de groeischijven. Doordat deze gaan groeien moeten ook de spieren, huid en pezen meegroeien.

Soms gaat het mis

Groei gaat eigenlijk altijd vanzelf en daar hoeft weinig aan bijgestuurd te worden. Soms kan het misgaan in de rug. Zo kan een kind waar eerst nauwelijks iets aan te zien was ineen een flinke verkromming in de rug hebben. Klassiek hierbij is dat ouders hun kind ineens met warm weer in de zwemkleding zien en zich rot schrikken van de vervorming in de rug. Dit kun je namelijk lang niet altijd zien wanneer een kind kleding aanheeft.

In deze foto zie je dat de rug aan de linker kant hoger lijkt dan rechts, dit kan wijzen op een scoliose

De pech is dat kinderen op deze leeftijd zich vaak meer gaan terugtrekken en met de badkamerdeur op slot gaan douchen en je de groei dus niet in de gaten kunt houden.

Therapie

Er zijn verschillende vormen van therapie die ingezet kunnen worden. Dit is afhankelijk van het aantal graden dat de verkromming telt. Dit noemen we de cobsehoek. Die wordt bepaald op basis van een röntgenfoto. Hierbij wordt er op de foto een berekening gemaakt van de verkromming. Tot 44 graden wordt er vooral ingegrepen met oefentherapie, spierkrachttraining, rekoefeningen en vaak een korset of brace. Deze moeten kinderen dragen zolang ze nog in de groei zijn. De brace probeert om de wervelkolom zo veel mogelijk in het gareel te houden en verdere afwijking te voorkomen.

Operatie

In zeer extreme gevallen zal er een operatie noodzakelijk zijn. Dit is gelukkig zelden het geval.

Lees ook: Waarom kinderen in de groeispurt een groter risico lopen op sportblessures

Wees er op tijd bij

Om verassingen te voorkomen is het belangrijk dat je de groei van je kind goed in de gaten houdt. De kromming van de wervelkolom kun je soms buiten de kleding (wanneer strakke kleding) in de gaten houden aan de ruimte die ontstaat tussen de armen en de romp. Wanneer je kind met zijn armen langs het lijf staat ontstaat er een ruimte, dit noemen we de luchtfiguren. Deze dienen symmetrisch te zijn. Bij een (beginnende) scoliose die je dat er hier een verschil gaat ontstaan tussen links en rechts. Is dit het geval dan kun je het beste de wervelkolom goed observeren bij een ontbloot bovenlijf.

Bij twijfel ga altijd naar de huisarts of een (kinder) fysiotherapeut. Bij dit soort dingen kun je beter een keer te vaak dan een keer te weinig.Geef een antwoord