Hoe herken je een lage spierspanning bij je kindje

Het artikel van vandaag is gebaseerd op een bijscholing die ik heb gehad. Gisteren woonde ik het congres van de beroepsgroep bij waar het ging over het jonge kind van 3-6 jaar. Het ironische is dat dit artikel dan wel weer over nog jongere kinderen gaan. Weet jij namelijk hoe je een lage spierspanning bij baby’s kunt herkennen? Je leest het in dit artikel.

Lage spierspanning

Iedereen heeft een basisspierspanning. Er is een bepaalde spanning nodig om tot bewegen en dus tot ontwikkelen te komen. Soms is er alleen juist te veel of te weinig spierspanning wat het bewegen kan bemoeilijken.

Lees ook: Slappe baby’s en hun ontwikkeling, alles over hypotonie

Een te lage spierspanning noemen we een hypotonie. Wanneer kinderen een te lage spierspanning hebben is het dus soms zo dat er te weinig spierspanning is om de ‘normale’ motorische ontwikkeling te volgen.

We zien dan vaak dat het ze meer moeite komt om tot bewegen te komen en ze daardoor meer tijd nodig hebben.

Diagnose?

Soms is er bij kinderen met hypotonie al een diagnose, maar soms ook (nog) niet. Dit maakt voor het herkennen en de kinderfysiotherapeutische behandeling eigenlijk weinig uit in beginsel. Het doel blijft het kind en ouders zo goed mogelijk te begeleiden zodat het kind zich zo normaal mogelijk te ontwikkelen.

Herkennen

Bij kinderen met hypotonie is het vaak opvallend dat als ze wakker zijn, ze rustig liggen en heel weinig bewegen. Een wakker en alert kind beweegt eigenlijk altijd wel een beetje. Het kijkt rond, beweegt de armen en benen, soms willekeurig en soms al gericht. Maar wanneer een kind een te lage spierspanning heeft kost het bewegen zoveel moeite dat ze dat eigenlijk nauwelijks doen. Ook al zijn ze wel echt alert en wakker. Het lijkt soms alsof het kind dan vastgeplakt ligt aan de onderlaag.

Lees ook: Wanneer te veel spierspanning bewegen moeilijk maakt

Bij het optillen, dragen en alle andere dagelijkse handelingen zien we ook dat kindjes eigenlijk altijd heel slap zijn. Het hoofd zal voor je gevoel bijna continu ondersteund moeten worden omdat het kindje zelf (nog) niet in staat is het hoofd te dragen. Ook zullen oefenen met buikligging soms moeilijker zijn.

Voeding

Bij deze kinderen zien we ook voedingsproblemen. Omdat ze zo’n lage spierspanning hebben kost het ze zo veel moeite en energie om te drinken dat ze al uitgeput zijn voor ze voldoende hebben gedronken. Daarom zien we bij deze kinderen soms ook dat ze sondevoeding krijgen om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Twijfel jij of je kindje hypotoon is en heeft het consultatiebureau hier niks van gezegd, bespreek je zorgen altijd! Ze kunnen je geruststellen of helpen bij de juiste zorgverlener terecht te komen.Geef een antwoord