Waarom kinderen moeite hebben met van de sondevoeding afkomen

Eten en drinken is iets waar wij als volwassenen bijna niet over na hoeven te denken. De taak eten en drinken dan. Het gaat hier niet om te veel of te weinig eten. Wat als kinderen direct na hun geboorte of in de eerste maanden moeite hebben met drinken en daardoor te weinig voeding krijgen? Hoe moeilijk is het om uiteindelijk weer van een sonde af te komen? Je leest het in dit artikel.

Zoals de natuur het bedacht

Om te kunnen groeien en ontwikkelen hebben we brandstof nodig. Dit is een van de puurste dingen die we als mens en dus als pasgeborene nodig hebben. Mogelijk ook hierom gaat drinken bij pasgeborene op basis van reflex. Dit noemen we het zuigreflex. Op het moment dat er een tepel of speen in de mond komt zijn er signalen die naar het brein gaan en er zo voor zorgen dat een kindje begint te zuigen en voeding tot zich krijgt.

Dit reflex begint vanaf drie maanden minder sterk te worden en vanaf vijf maanden is dat helemaal weg. Dit betekent dat een kindje drie tot vijf maanden de kans heeft gehad dit te oefenen, hier sterker in te worden en hier spierkracht en uithoudingsvermogen voor heeft op kunnen bouwen. Dit geldt alleen voor op tijd geboren kinderen, bij te vroeg geborene neem je de uitgerekend datum als uitgangspunt.

Lees ook: Nog zo klein en nu al zo sterk! Prematuur geboren kindjes.

Ondanks dat drinken op basis van een reflex gaat vergt het toch ook nog uithoudingsvermogen en kracht. Het is daarom vaak ook dat kinderen na een voeding moe zijn. Dit komt ook doordat ze een goede volle buik hebben en een ‘food-coma’ krijgen maar vooral omdat het ontzettend vermoeiend is.

Wanneer het niet vanzelf gaat

Wat nou als een kindje bij de geboorte problemen lijkt te hebben waardoor het niet aan de fles of borst kan drinken? Denk hierbij aan kinderen met hart of longproblemen die daardoor een verminderd uithoudingsvermogen hebben of kinderen met een veel te hoge- of veel te lage spierspanning. We zien deze problemen ook bij kinderen die in de eerste maanden van hun leren heel ziek zijn en bij prematuur geboren kinderen. Hier zijn er factoren verantwoordelijk waardoor ze niet genoeg voeding zelfstandig tot zich kunnen nemen omdat het te veel energie kost.

Juist bij deze kinderen is het extra belangrijk dat ze wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen om aan te sterken. Dan is een sondevoeding vaak een goede oplossing. Hierbij loopt de voeding via een slangetje door de neus naar de maag.

Afbouwen

Na verloop van tijd gaat het vaak beter met de kinderen en gaan ze steeds kleine stukjes zelf drinken. Soms gaat sonde en fles of borstvoeding samen. Wat het kindje niet genoeg zelf kan drinken krijgt het via de sonde bij gevoed.

Lees ook: Wat het betekent als een kindje te licht geboren wordt

Waar gezonde kinderen een aantal maanden hebben om sterker te worden en uithoudingsvermogen op te bouwen om zelfstandig te drinken hebben bovenstaande kinderen eigenlijk een valse start, dit maakt dat het heel moeilijk is om dit snel af te bouwen. Hier gaan soms maanden overheen tot een kindje voldoende kracht en uithoudingsvermogen heeft opgebouwd. Geef het ook echt deze tijd, eten en drinken moet een feestje blijven.  We willen niet dat kinderen problemen en afweer krijgen in het mondgebied, dan zijn we nog veel verder van huis!

  

 

Geef een antwoord