Waarom kinderen met hun mond spelen

Weet jij wat je wanneer aan je kleintje kunt geven als speelgoed? Weet jij wat kinderen tot één jaar moeten kunnen? Waarom stoppen kleine kinderen alles in hun mond? Alles over de spelontwikkeling lees je in dit artikel.

Alles in de mond

Wanneer kinderen net geboren zijn is het enige wat ze kunnen is drinken. Dit begint op basis van reflex maar na verloop van tijd leren ze dit vanzelf. Dit heeft tot gevolg dat de zenuwuiteinden in het mondgebied zich gaan ontwikkelen. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat kinderen al heel snel leren hoe goed ze kunnen ‘voelen’ met hun mond.

Waar wij als volwassenen inmiddels onze handen gebruiken om mee te voelen zijn bij deze kinderen de handen vooral het transportmiddel om het speelgoed te krijgen waar zij beter mee kunnen voelen.

Lees ook: Waarom kinderen moeite hebben met van de sondevoeding afkomen

Dit begint vaak vanaf een maand of drie tot ongeveer zes maanden, dan zullen ze langzaam al iets meer met de handen gaan spelen.

Bewust loslaten

Speelgoed loslaten gaat heel lang onbedoeld. Het komt daarom ook regelmatig voor dat kinderen speelgoed recht in hun gezicht laten vallen of uit de kinderwagen. Dit is echt onbewust en hier kunnen ze niks aan doen. Tot ze vanaf de negen maanden speelgoed bewust kunnen laten vallen.

Vanaf nu komen de spelletjes waarbij kinderen speelgoed en vooral eten op de grond gaan gooien vanuit de kinderstoel. Wij als volwassenen zeggen dan: ‘ oh oh…’ als we dit maar vaak genoeg doen nemen de kinderen dit van ons over. Dan roepen ze al ‘oh oh’ voor het speelgoed of eten op de grond ligt. Vaak wordt het ook een spelletje. Het is een fase… leren wat de reactie is en wat je allemaal kunt doen met speelgoed.

Van destructief naar constructief

Het uit elkaar halen van speelgoed is altijd makkelijker dan het in elkaar zetten. Dit is ook de reden dat kinderen dezelfde volgorde hanteren. Ze beginnen met destructief spelen. Hierbij gooien ze speelgoed weg. Halen speelgoed uit bakjes en willen vooral omgooien. Dit heeft ook te maken met de ontwikkeling van de motoriek. Voor uit elkaar halen is lomp spelen voldoende terwijl voor in elkaar zetten.

Lees ook: Waarom een loopfiets een kindje helpt met leren fietsen

Vanaf een maand of 10-12 beginnen kinderen spullen ergens in te stoppen, dit noemen we constructief spelen. Vanaf nu zal speelgoed in huis kwijtraken, maar ook afstandsbedieningen of eten kan zomaar verdwijnen. Wat dan later ineens op een totaal onlogische plek teruggevonden wordt.

Veel plezier met spelen! 

Geef een antwoord