Waarom kinderen met topsport potentie buiten moeten spelen

Kinderen gaan steeds jonger op een sport. Dit komt omdat we in een sportcultuur leven in plaats van in een buitenspeelcultuur. Wat heeft dit voor een gevolgen voor de topsport? Je leest het in dit artikel.

Digitale wereld

In het huidige tijdperk denken we steeds beter te weten wat goed en wat niet goed voor onze gezondheid is. Kinderen worden al veel jonger op een sport gedaan en moeten gezond eten. Wanneer een kind heel goed is in sport mag het al jong veel trainen en meedoen aan wedstrijden.

Lees ook: De kids zijn minder fit dan 35 jaar geleden! Wat nu?

Veel jonger dan een aantal jaar geleden doen kinderen al mee aan sportwedstrijden. Het wedstrijdseizoen wordt langer en in periodes van geen wedstrijden zijn is er vaak wel een toernooi waar een kind aan deel kan nemen. Dit betekent dat er steeds minder rust periodes zijn gedurende het seizoen.

Niet meer buitenspelen

Er is in de afgelopen jaren vaak onderzoek gedaan naar de fitheid van de kinderen. De meest recente onderzoeken hierover komen uit 2011. Hierbij worden kinderen uit 2006 vergeleken met leeftijdsgenoten in 1980. Hieruit blijkt dat de mate van fitheid en de uitvoering van specifieke taken veel slechter is geworden. Opvallend hierbij is dat jongens hierin nog sneller achteruit zijn gegaan dan de meiden.

Kinderen spelen minder buiten, besteden meer tijd achter computers wat ervoor zorgt dat het scala aan motorische vaardigheden minder wordt. Dit resulteert in een eenzijdige motoriek. Hierdoor zijn kinderen minder vaardig in bijvoorbeeld taken als opvangen of evenwichtscorrecties. Er wordt minder in bomen geklommen en hierdoor kunnen kinderen één ding heel goed en hebben ze met andere taken heel veel moeite.

Topsport

We weten dat mensen die in het verleden op de olympische spelen hebben gestaan en medailles mee naar huis hebben mogen nemen gemiddeld 3,4 sporten deden tot in de pubertijd. Door een kind veel verschillende bewegingen eigen te laten maken krijgt het een breed scala aan motorische vaardigheden en kunnen bijvoorbeeld vaardigheden van dansen ingezet worden op het voetbalveld en andersom.

Lees ook: Waarom kinderen in de groeispurt een groter risico lopen op sportblessures

Dit betekent niet dat een kind op 4 sporten moet en we wel zien hoe het loopt. Buitenspelen is al een heel mooi begin. Hierin leert een kind verschillende motorische vaardigheden die ook gebruikt kunnen worden in andere situaties.

Druk op de jeugd

Termen als: ‘uw kind heeft echt talent’ of ‘ hij moet zaterdag echt spelen, hij is onze beste speler’ zijn dingen die ik vaak hoor van ouders.

Door bovenstaande uitspraken komt er steeds meer prestatiedruk op de jonge sporter. Wat betekend dit voor een geblesseerde sporter? Hoeveel stress kunnen we een geblesseerd kind opleggen? We weten immers dat stress het risico op een sportblessure vergroot. Tevens hebben kinderen met een onhandige motoriek of in een groeispurt al een verhoogd blessure risico.

Kortom, weet wat je van een kind vraagt! Stuur kinderen regelmatig naar buiten om lekker te bewegen. Ga samen een balletje trappen, tikkertje spelen of een andere sporttaak, maar bovenal, heb plezier in bewegen! 

Geef een antwoord