Hoe heupdysplasie en een voorkeurshouding met elkaar verbonden zijn

Een heupdysplasie is een afwijking van de heup kom. Dit probleem ontwikkelt zich vaak al in de baarmoeder en zien we vaak bij stuitliggingen maar ook bij kinderen die te straks worden ingebakerd. Wist je dat dit ook voor een voorkeurshouding kan zorgen?? Hoe dit zit lees je in dit artikel.

Heupdysplasie

We spreken van een heupdysplasie wanneer de heup kom niet rond genoeg is om de kop er helemaal in te laten passen. Hier kennen we verschillende gradaties in van net niet helemaal hol tot een bijna rechte heup kom.

Lees ook: Heupafwijking bij baby’s

Kinderen liggen in de baarmoeder en vaak ook daarna in een kikkerhouding met de benen. Hierdoor blijven de koppen mooi in de kom. Wanneer een kindje veel ingebakerd ligt waarbij de benen recht liggen, of in stuitligging hebben gelegen zien we deze afwijking regelmatig.

Beweeglijkheid

Door deze afwijking zien we dat de heup vaak stijger wordt en minder ver naar buiten kan vallen. Het been blijft vaak een stuk rechter liggen terwijl het andere been naar buiten valt.

Deze ‘bewegingsbeperking’ hindert het kind nu vaak niet. Het heeft nog weinig controle over het been en de bewegingen bestaan vooral een beetje uit spartelen.

Hier valt er 1 been naar buiten en de ander niet, er kan hier sprake zijn van een heupdysplasie

Wat er alleen wel gebeurt is dat het been wat verder naar buiten valt, het goede been dus. Omdat het andere been dit niet kan zien we dat het kindje vaak iets naar 1 kant gaat liggen vanuit het bekken. Na verloop van tijd zien we dat de hele romp en het hoofd meedoet waardoor het kindje een voorkeurshouding lijkt te hebben.

Lees ook: Hoe een voorkeurshouding ook de rest van het lichaam beïnvloed

Kracht

Kinderen zijn simpelweg niet sterk genoeg om hier tegenop te bewegen en ontwikkelen daardoor een voorkeurshouding. Vaak zien we dat het heupprobleem nog niet gevonden is, maar dat kinderen ingestuurd worden door het consultatiebureau met een voorkeurshouding.

Hier liggen de benen mooi symmetrisch

Dubbelzijdig

Bij een dubbelzijde heupdysplasie zien we dit fenomeen uiteraard niet, dan vallen de benen weer even ver naar buiten en blijft een kindje met het hoofd netjes in het midden liggen. Dan is het aan de consultatiebureau arts om hier goed op te letten.



 

Geef een antwoord