Minder dan de helft voldoet aan norm gezond bewegen!

In Nederland houden we ons steeds meer bezig met gezond bewegen. We leven in een sportcultuur en bewegen buiten het sporten steeds minder. Hoe vaak zouden kinderen moeten sporten of bewegen? Je lees het in dit artikel.

Minstens een uur

Voor kinderen tussen de 4 en 17 jaar zouden dagelijks minstens een uur matige tot zware activiteit. Sinds 2017 is daar bijgekomen: minimaal twee keer per week kracht-, lenigheid- en coördinatieoefeningen voor het verbeteren of handhaven van de lichamelijke fitheid.  Bij kinderen tussen de 4 en 11 jaar behalen 55% van de kinderen deze norm. Echter bij de kinderen tussen de 12 en 17 jaar behaalt slechts 28% deze norm!

Onder matig intensief valt wandelen of fietsen. Onder zwarte activiteit wordt verstaan voetbal of hardlopen.

Intrede digitale wereld

We bewegen steeds minder en dit zien we vooral terug bij de pubers. Nu zijn er geen harde cijfers maar ik vrees dat sinds het intreden van Netflix het aantal pubers wat nog dagelijks iets aan sport deed nog verder gezakt is.

Tevens ligt er vanuit school en ouders ook steeds een hogere druk om te presteren op school en is er naast de contacturen op school veel tijd nodig om huiswerk te maken.

Lees ook: De kids zijn minder fit dan 35 jaar geleden! Wat nu?

E-bike

Nu zullen veel ouders mogelijk denken dat hun kind iedere dag toch naar school fietst en dat dan toch voldoende zou moeten zijn?  Nu is het zo dat we graag willen dat de hardslag van een kind stijgt tijdens het fietsen. Zo kun je het matig tot zware activiteit noemen. Wanneer kinderen op een e-bike zitten met maximale ondersteuning is het als een ‘walk in the park’ en kost het ze weinig tot geen moeite. Hierbij is de inspanning dus lager en wordt niet voldaan aan de norm gezond bewegen.

Lees ook: Waarom kinderen met topsport potentie buiten moeten spelen

En nu?

De meeste kinderen in de puberleeftijd bewegen dagelijks te weinig (72&!!!!). Hoe kunnen we er toch voor zorgen dat ook deze generatie gezond gaat en blijft bewegen? Een manier om dat te doen is om ze gewoon op een fiets zonder trapondersteuning te laten fietsen. Zolang kinderen niks aan hun benen hebben zijn ze prima in staat om 10km te fietsen. Ja ook in de regen, daar hebben ze regenkleding voor!

Vroeger, hoor mij nou, moesten wij dat ook en we hebben er niks aan over gehouden! Misschien alleen een gezonde leefstijl, maarja dat is gelukkig niet zo erg!

 

 Geef een antwoord