Waarom een zijligkussen niet helpt bij een voorkeurshouding

Je kind heeft een voorkeurshouding. Via een vriendin krijg je een zij lig kussen te leen of iemand raad je een zijligkussen aan. Wat moet je hiervan vinden? Wat gebeurt er daadwerkelijk in zo’n kussen en wat doet het? Je leest het in dit artikel.

Waarom?

Bij een voorkeurshouding zien we dat de schedel veranderd van vorm. Dit komt omdat ze schedel nog flinterdun is en door constante druk van vorm kan veranderen. Vaak wordt de schedel aan de voorkeurskant plat. De andere kant wordt naar verhouding een stuk boller.

Lees ook: Hoe de schedelvorm bij een voorkeurshouding herstelt

Bij een voorkeurshouding zien we verder dat de kant van de voorkeur ook sterker wordt. Doordat een kind de nekspieren aan één kant heel veel gebruikt wordt die kant sterker.

Wanneer een kind dan naar de niet voorkeurskant moet kijken moet hij de minder sterke kant gebruiken. Daarnaast moet hij met minder spierkracht over de bollere kant van de schedel draaien om helemaal de andere kant op te kijken. Dus eigenlijk twee verschillende ‘nadelen’ wat elkaar versterkt en het dus bemoeilijkt om naar de niet voorkeurskant te kijken.

Zijligkussen

Het zijligkussen wordt vaak ingezet om de hoofdvorm te laten herstellen. In het zijligkussen ligt het kindje tussen 2 kussend vast, zo kan het niet terug naar de rug rollen en er zit een kussen aan de voorkant om te voorkomen het kind doorrolt op de buik.

Het idee is dat het kind de hele tijd op de bolle kant van de schedel ligt en deze zo platter wordt.

Nadeel

Het nadeel is echter dat kinderen vaak sterk genoeg zijn om zich toch weer half op de rug te draaien. Daarnaast ligt het kindje met de ‘sterkste’ kant boven en de ‘slapste’ kant onder. Vaak gaat het kind toch het hoofd een beetje optillen en bewegen en kan het alleen de al sterke kant gebruiken omdat de andere kant op de onderlaag ligt. Met als gevolg dat de sterke kant van de nekspieren nog sterker wordt en de zwakke kant nog zwakker.

Dus eigenlijk wordt het kindje aan de niet voorkeurskant alleen maar sterker en sterker en ligt het nooit volledig op de bolle kant van de schedel waardoor de vorm niet veranderd en er niet juist geoefend wordt met de nekspieren.

Wat dan wel?

Het beste wat je kunt doen is het kindje zo veel mogelijk wel op de rug te laten liggen en daarbij uit te lokken naar de niet voorkeurs kant.

Wil je meer lezen over wat te doen bij een voorkeurshouding?

Je leest het in deze artikelen:

Hoe een voorkeurshouding ook de rest van het lichaam beïnvloed

Plagiowattes? De gevolgen van een voorkeurshouding op de schedel.

Voorkeurshouding

 

Geef een antwoord