Komt een kind bij de Kinderfysiotherapeut, wat nu?

Vandaag, zaterdag 28 december 2019, is de laatste zaterdag van dit jaar. Dit leek me een mooi moment om in plaats van iets over ontwikkeling van een kind iets te schrijven over de kinderfysiotherapie. Hoe precies? Je leest het in dit artikel.

Mooiste vak!

Als iemand mij vraagt welke werk ik doe mag ik altijd met trots vertellen dat ik als kinderfysiotherapeut werk. Ik vind het een machtig mooi beroep waarin ik mijn energie, enthousiasme en kennis goed in kwijt kan.

Lees ook: Waar je de kinderfysiotherapeut voor kunt inschakelen

De (kinder)fysiotherapie is nog een relatief jong vak. Het is niet zoals geneeskunde wat al jaren bestaat en waar ontzettend veel wetenschappelijke onderzoeken naar zijn gedaan. Gelukkig zijn er steeds meer mensen binnen de fysiotherapie die ook wetenschappelijk onderzoek gaan doen. Hierdoor weten we straks nog beter hoe we kinderen en volwassenen kunnen helpen met lichamelijk klachten.

Afbeelding gemaakt en geplaatst met goedkeuring van Fysio Oude IJsselstreek

 

Hoe werkt het?

Er zijn verschillende manieren om bij de kinderfysiotherapeut terecht te komen. Je kunt verwezen worden via een arts of je kunt zelf bellen voor een afspraak. Bij een verwijzing via een arts krijg je vaak een papiertje mee waar de bevingen van de arts op staan.

Bij ons in de praktijk is het zo dat bij kinderen tot 2 jaar we altijd aan huis gaan en vanaf 2 jaar kinderen naar de praktijk komen met hun ouders. Of er moete een bijzondere reden zijn waarom we wel aan huis komen boven de 2 jaar.

Bij een eerste afspraak beginnen we altijd met een anamnese. Dit is eigenlijk een intakegesprek waarin we de hulpvraag of het probleem in kaart proberen te brengen. Afhankelijk van de ‘klacht’ of het ‘probleem’ is er andere informatie van belang. Zo kan ik het bij een baby met een voorkeurshouding heel belangrijk vinden met hoeveel weken het geboren is, hoe het slaapt en drinkt en of er bijzonderheden zijn geweest gedurende de zwangerschap of in de eerste weken. Bij kinderen met knieklachten is dit totaal niet relevant en wil ik juist veel meer over de ontstaanswijze weten.

Afbeelding gemaakt en geplaatst met goedkeuring van Fysio Oude IJsselstreek

Onderzoek

Nadat we de hulpvraag en achtergrondinformatie duidelijk hebben gaan we lichamelijk onderzoek doen en vaak ook wat bewegingen en vaardigheden observeren. Dit samen geeft mij ontzettend veel informatie over de klacht of het probleem. Zo wil ik bij een kind met knieklachten bijvoorbeeld zien hoe het loopt, rent, een kniebuiging maakt en op 1 been kan staan. Bij een baby vind ik het ook heel belangrijk wat het kan, buikligging, rugligging enzovoort maar dit gaat veel meer op uitlokken en spontaan. Ik kan een baby immers niet vragen om iets te doen en een tiener wel.

Lees ook:Waar je de kinderfysiotherapeut voor kunt inschakelen, deel 2.

Naast een observatie en lichamelijk onderzoek doen we bij kinderen soms ook nog een motoriek onderzoek. Dit zijn vaak verschillende testen/spelletjes waar bepaalde eisen aan hangen. Hierbij zit vaak een kwalitatieve eis of observatie en een kwantitatieve eis. Denk aan bijvoorbeeld de tijd die een kind nodig heeft om tot het doel te komen of het aantal raak gegooide ballen.

Uit alle onderzoeken komt een conclusie. Dit noemen we de fysiotherapeutische diagnose.

Fysiotherapeutische diagnose

Wanneer we weten wat er aan de hand is komen we met behandeldoelen en een plan hoe we het probleem hopen op te lossen. Soms kan het ook zo zijn dat de conclusie is dat we nog meer informatie willen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een röntgenfoto of een MRI-scan wanneer we denken dat er iets kapot kan zijn in het lichaam. Dit gaat altijd via de huisarts, we mogen helaas niet zelf deze onderzoeken aanvragen in het ziekenhuis.

Per gezondheidsprobleem is een andere behandeling of methode het best gebleken uit onderzoek.

Afbeelding gemaakt en geplaatst met goedkeuring van Fysio Oude IJsselstreek

Vrije keuze

Weet dat je als patiënt altijd een vrije keuze hebt om naar een specifieke praktijk of behandelaar te gaan voor je behandeling. Je hebt in Nederland recht op vrije zorgkeuze en dit betekend dat jij mag kiezen. Het is dus niet zo dat wanneer een arts zegt dat je naar therapeut X moet dit per se moet. Soms heeft de arts redenen om aan te nemen dat dit de beste therapeut is voor de klachten die je hebt en kun je dit altijd met de arts bespreken. Via de zorgvinder op de site van je zorgverzekeraar kun je vaak ook vinden waar een geschikte therapeut in de buurt is.

Hierbij een link voor het zoeken naar een kinderfysiotherapeut: De Fysiotherapeut

Geef een antwoord