Fitte moeders krijgen motorisch beter ontwikkelde kinderen

‘Moeders die gedurende hun zwangerschap sporten krijgen kinderen die motorisch beter presenteren in de eerste maand.’ Helemaal in het huidige milieu waarin de motoriek van kinderen steeds slechter wordt is dit een mooie ontwikkeling. In dit artikel lees je er meer over.

Onderzoek

Er is onderzoek gedaan bij 60 gezonde zwangere moeders (leeftijd 18-35 jaar) en hun pasgeborene. 33 van de vrouwen deed gedurende hun zwangerschap drie dagen per week gedurende 45-50 minuten aan aerobics oefeningen. De 27 andere vrouwen werden geraagd drie keer per week een rek programma te doen van 50 minuten.

Lees ook: Minder dan de helft voldoet aan norm gezond bewegen!

De kinderen uit beide onderzoeksgroepen werden onderzocht en wat blijkt, de kinderen van de aerobic groepen scoorde hoger op een motoriek test (Peabody Developmental Motor Scales, second edition PDMS-2) bij een leeftijd van één maand vergeleken met de kinderen van de moeders uit het rekprogramma.

Verder

Als ik dit artikel lees verwacht ik dat er de komende jaren meer van dit soort onderzoeken gaan komen en dan ook naar de lange termijn.

Maar waarom is dit dan zo belangrijk? In de huidige maatschappij waar overgewicht en inactiviteit de boventoon voert is het belangrijk dat kinderen zich motorisch goed ontwikkelen. Want als een kind een goed ontwikkelede motoriek heeft is het makkelijker om lekker te sporten. Wanneer een kind motorisch onhandig is kan het zijn dat sporten minder leuk is, simpelweg omdat het minder goed lukt en zien we dat kinderen steeds meer uitvallen bij de sport.

Uit eerdere onderzoeken weten we ook dat een betere motoriek een hoge mate van fysieke activiteit in de kinderjaren en pubertijd geeft. Kijkend naar de obesitas cijfers zijn dit dingen om in overweging te nemen als het gaat om een gezonde leefstijl.

Niet alleen goed voor moeder

Dit betekent dat sporten gedurende de zwangerschap niet alleen goed is voor moeder maar ook voor het ongeboren kind. Uiteraard is het wel belangrijk dat wat je doet goed is en je altijd overlegd met de verloskundige. Deze moedigen sporten steeds vaker aan omdat ze ook weten dat het voor moeder heel belangrijk is.

Lees ook: Waarom kinderen met topsport potentie buiten moeten spelen

Er zijn steeds meer speciale programma’s voor zwangere vrouwen die per week of per 4 weken het schema aanpassen aan wat je nog kunt/mag.

Benieuwd naar het hele artikel? Je vindt het hier: Study: Mothers Who Exercise During Pregnancy Give Their Infants a Motor Skills Boost.Geef een antwoord