Waarom inbakeren het risico op heupdysplasie vergroot

Inbakeren is iets wat steeds vaker gedaan wordt. Deels omdat bepaalde merken steeds meer reclame maken waardoor het bestaan van inbakerzakken steeds bekender worden. Wist je dat dit ook risico’s met zich meebrengt? Welke precies lees je in dit artikel.

Inbakeren

Kinderen die heel onrustig slapen hebben de vervelende eigenschap zichzelf wakker te maken. Dit komt vaak door ongecontroleerde bewegingen waarvan een kind schrift en vervolgens wakker wordt. Inbakeren kan dan een uitkomst bieden.

Het principe bij inbakeren is eigenlijk niks anders dan een kindje in een slaapzak doen waarbij de armen niet meer bij het gezicht kunnen komen. Zo worden onverwachte bewegingen groot en deels voorkomen en zo voorkom je dat een kind zichzelf wakker maakt.

Hoe werkt het

Bij inbakeren kunnen niet alleen de armen nauwelijks tot niet bewegen maar zitten de benen ook in dezelfde slaapzak ‘vast’. Kinderen kunnen wel met de benen bewegen maar vaak is er te weinig ruimte om de benen goed te buigen en liggen kinderen met gestrekte benen in bed.

Hoe heupdysplasie en een voorkeurshouding met elkaar verbonden zijn

Heupdysplasie

In eerdere artikelen heb ik al uitgebreid geschreven. Hier even de beknopte versie.Een heupdysplasie is niks anders dan een de rechte heupkom.

Ons heupgewricht bestaat uit twee delen: de kop (ons bovenbeen) en de kom (welke vast zit aan het bekken). Deze horen mooi in elkaar te passen. Wat er bij een heupdysplasie aan de hand is, is dat de heupkom niet goed is ontwikkeld en eigenlijk te recht is waardoor het zelfs zo ernstig kan zijn dat de heupkop er helemaal boven zit.

Ontstaan door inbakeren

Kinderen liggen van nature veel met opgetrokken knieën, dit zorgt er meteen voor dat de heupkop mooi in de kom geduwd kan worden en dat deze om de kom heen kan groeien. Het is eigenlijk een samenspel van de twee waardoor het goed aangelegd wordt.

Wanneer kinderen veel ingebakerd worden liggen kinderen gedurende alle slaap momenten ineens met gestrekte benen, dit zorgt ervoor dat de kop niet mooi in de kom geduwd wordt met als mogelijk gevolg een te rechte heupkom, dus een heupdysplasie.

Inbakeren meer een trend in plaats van noodzaak?

Niet te strak!

Wat heel belangrijk is, is dat wanneer je inbakert je dat niet te strak bij de benen doet. Het lastige is alleen weer dat je ze soms juist wel strak moet inbakeren omdat ze anders naar beneden in de slaapzak zakken. Zorg dat er in ieder geval iets van bewegingsruimte is bij de benen zodat je kindje zijn benen in de natuurlijke houding kan brengen en zo een heupdysplasie mogelijk voorkomen kan worden.

 

 Geef een antwoord