De gevolgen en behandeling bij heupdysplasie

Vorige week heb je kunnen lezen dat inbakeren een heupdysplasie kan veroorzaken. Waarom is het vroeg onderkennen van het probleem zo belangrijk en wat zijn de gevolgen? Je leest het in dit artikel.

Consultatiebureau

Op het consultatiebureau, waar je kindje geregeld naar toe gaat, controleren ze alle kinderen op heupdysplasie. Dit doen ze simpelweg met een heuponderzoek wat op verschillende momenten wordt afgenomen. Bij een heupdysplasie is er in het heuponderzoek sprake van een te kleine bewegingsuitslag van de heup. De heup is niet beweeglijk genoeg.

Tevens zijn er een aantal risico factoren. Zo heeft een meisje drie keer meer kans op heupdysplasie, een kindje wat in stuit heeft gelegen vanaf de 32e week en wanneer er heupdysplasie in de familie voorkomt of vroegtijdige heupslijtage spreken we van een vergroot risico.

Female pediatrician showing exercise for hip dysplasia prevention on two months baby boy

Behandeling

Afhankelijk van de ernst van de afwijking zal behandeling in het ziekenhuis starten. Spreidbroek is de meest geïndiceerde behandelmethode. Wel is het per afwijking verschillend dat het lastig is om hier verder op in te gaan.

Lees ook: Waarom inbakeren het risico op heupdysplasie vergroot

Kinderleeftijd

Wanneer een heupdysplasie gemist wordt zijn er, afhankelijk van de ernst, op latere leeftijd gevolgen. Al op jonge leeftijd zien we dat kinderen soms meer moeite hebben met gaan lopen. Kinderen hebben vaak een overdreven holle rug. Dit komt doordat de heupkoppen hoger zitten en de druk van het gewicht op een ander punt in de bekkenkam komt en er daardoor een overdreven holle rug ontstaat.

Kinderen hebben vaak een ernstige waggelgang. Dit komt doordat de heupkoppen verplaatst zijn en aansturing van de spieren wel op de oorspronkelijke plek zit. Dit vergt een aanpassing in het lopen om toch tot voortbewegen te komen. Dit veroorzaakt de waggelgang.

Lees ook: Heupafwijking bij baby’s

Latere leeftijd

Wanneer ook in de kinderjaren een heupdysplasie gemist blijft zien we dat op latere leeftijd men al heel jong heupslijtage krijgt. Deze kan zelfs dermate ernstig zijn dat een heupprothese al op jongvolwassen leeftijd noodzakelijk is om dagelijkse taken te kunnen verrichten. Sportactiviteiten zijn vaak niet mogelijk voor deze mensen.

“X-Ray of the pelvis and both hips of a little boy, a horizontal picture”

Gang van zaken

Wanneer er bij een kind ook maar sprake is van één risicofactor zal er al een echo aangevraagd moeten worden volgens de richtlijn heupdysplasie. Deze kan pas bij drie maanden afgenomen worden. Voor die tijd is er nog te weinig zichtbaar van de heup kop. Er is nog te weinig bot om te beoordelen, het gewicht bestaat dan nog voornamelijk uit kraakbeen. Wanneer er bij een echo getwijfeld wordt kan er soms nog een foto gemaakt worden. Dit wordt altijd aangevraagd door het consultatiebureau en beoordeeld door een radioloog.

Benieuwd naar de hele richtlijn? Deze vind je hier: Richtlijn Heupdysplasie JGZ

  

Geef een antwoord