Hoe de schedel van een kind groeit

Dat pasgeboren baby’s een fontanel hebben weten we allemaal, maar hoe zit het precies met de schedel van een baby. Wat is er kraakbeen en wat is er bot? Wat bepaald de groei van de schedel? Dat alles lees je in dit artikel.

Brein

De schedel is eigenlijk niks anders als een beschermlaag voor een van de, dan wel niet, het belangrijkste orgaan van de mens, ons brein. Ons brein bestaat voornamelijk uit relatief zacht weefsel en is niet bestand tegen stoten. Daarom beschermt ons lijf dit met een laag bot.

Röntgenfoto van een baby, als je goed kijkt zie je bovenop een zwart vierkant, dit is de fontanel.

Wanneer een kind geboren wordt weegt het brein ongeveer 350 gram. Dit is ongeveer 25% van het gewicht van een volwassen brein (wat gemiddeld 1300 gram weegt. Niet gek dat pasgeborene moeite hebben met hun eigen hoofd dragen. Bij zes maanden is het brein ongeveer 50% van het volwassen gewicht.

Groei

De groei van de schedel wordt bepaald door de groei van de het brein. Daarom bestaat de schedel van een pasgeborene uit verschillende vlakken welke nog niet aan elkaar vastgegroeid zitten. Omdat deze botplaten de schedel niet geheel bedekken krijg je een fontanel. Deze zit bovenop het hoofd iets naar voren. Een fontanel is eigenlijk een ‘open’ stuk schedel waaronder alleen het hersenvlies zit om het brein te beschermen. De grote fontanel sluit meestal rond de leeftijd van tweeëneenhalf jaar.

Lees ook: Wat er gebeurt wanneer de schedelnaden te vroeg sluiten.

Ook verder naar achter op de schedel bevindt zich een fontanel, deze is een stuk kleiner dan die aan de voorzijde. Deze fontanel sluit zich normaliter rond de twee tot drie maanden.

Hier voelt iemand aan de fontanel, zo kun je goed zien waar deze zich bevindt. Doe dit altijd zeer voorzichtig!

Schedelplaten

Verder bestaat de schedel uit 5 schedelplaten. Deze kunnen ten opzichte van elkaar bewegen. Dit is vooral ‘handig’ tijdens de bevalling wanneer het kind door het geboortekanaal moet. Zo geeft het hoofd iets mee en past het zich iets aan. Dit kun je soms zien wanneer een kindje net geboren is, dan heeft de schedel een paar uur een gekke vorm, dit trekt vanzelf weer bij.

Hoofdvorm

De vorm van het hoofd is naast genetisch ook per regio verschillend. De schedelvorm krijg je net als andere kenmerken deels mee van je vader of moeder. Echter zien we dat afkomst hier ook veel mee doet. Zo hebben Aziaten van nature een platter hoofd van dat de Europeanen hebben.

Deze baby draagt een helm om de schedelvorm na een voorkeurshouding te herstellen.

Ook is de schedel ‘vormbaar’.  Zo ontstaat een scheve schedel wanneer kinderen een voorkeurshouding hebben. Omdat de schedel nog zo ontzettend dun is groeit het op de plekken met heel veel druk nagenoeg niet. Echter groeit het brein wel verder en deze heeft ruimte nodig, daardoor zie je dan een verschuiving van de hoofdvorm.

Meer lezen over voorkeurshouding? Je vindt de artikelen hier:

Hoe de schedelvorm bij een voorkeurshouding herstelt

Plagiowattes? De gevolgen van een voorkeurshouding op de schedel.

 

 

 Geef een antwoord