Jeugdige sporter mede door school overtraind

Vaak genoeg zie ik kinderen die op hoog niveau sporten en waar zowel ouders als de trainer veel druk leggen op het kind. Hoe signaleer ik overbelasting in de sport bij deze groep? Waar moet je als ouder of trainer op letten? Dit alles lees je in dit artikel.

Topsport

Topsport betekend niet voor niks heel hard werken. Om de top te kunnen bereiken dien je veel te trainen. Vooral bij kinderen met talent zien we dat de druk vanuit zowel ouders als coaches heel hoog is. Belangrijk is om een kind met talent gezond en fit te houden.

Ik zie regelmatig ouders met kinderen in de praktijk waarbij er wordt gezegd dat hun zoon of dochter onmisbaar is voor het team en het zo snel mogelijk weer het velt in moet.

Ik krijg hier altijd een beetje de kriebels van. Kinderen horen lekker te spelen en als ze een keer geblesseerd zijn, wat nog wel eens voorkomt in de groei, moet er ook de rust en begeleiding zijn om goed terug te kunnen komen.

Overtraining

We spreken van overtraining wanneer de training belasting te hoog is voor de belastbaarheid, wat iemand aan kan. Belastbaarheid wordt niet alleen beïnvloed door hoe train baar iemand is, maar ook de psychische factoren en herstelfactoren. Wanneer iemand niet voldoende in staat is om te herstellen betekent dit dat de belastbaarheid (tijdelijk) afneemt. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan slaaptekort. Dit heeft invloed op het herstelvermogen en dus op de belastbaarheid van een sporter.

Lees ook: Hoe groeien we en wat doet de groei met ons sporten.

Overtraining heeft dus niet alleen maar met de trainingen zelf te maken maar omvat veel verschillende factoren.

Hoe te herkennen

Tekenen van overtraining zijn:

  • Vermindering van sportprestatie
  • Vermoeidheid
  • Verandering in gemoedstoestand
  • Motivatieverlies

Wel is het belangrijk dat voor we het op overbelasting mogen gooien er onderzocht wordt dat er geen andere problemen aan ten grondslag liggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pfeiffer, ijzertekort, eetstoornissen of schildklier problemen.

Wanneer dit allemaal niet het geval is weten we dat we te maken hebben met overtraining.

En dan

Het is belangrijk om dan samen met zowel ouders, trainer en kind te onderzoeken waar het probleem vooral licht en hoe dit aan te passen is. Het is belangrijk om sportuitval te voorkomen en een kind wel te laten blijven bewegen maar uiteraard binnen de mogelijkheden. Zorg dat het kind voldoende mogelijkheden heeft voor herstel en dat er in bijvoorbeeld toets weken een aanpassing is in de training omdat een kind dan psychisch meer belast wordt.

  

Geef een antwoord