Waarom we niet willen dat baby’s vuisten maken

Het gebruik van onze handen is voor de meeste van ons heel normaal. Waar we niet meer na hoeven te denken over hoe we een verhaal typen op de computer omdat ons brein de letters kent en onze vingers als vanzelf bewegen is dit bij baby’s heel anders. Ze hebben geen idee waar de handen voor dienen. Waarom willen we dan niet dat ze vuisten hebben? Dat lees je in dit artikel.

Nieuw begin

Wanneer baby’s geboren worden kun je dit zien als een blanke pagina. Het kind heeft geen idee hoe het moet drinken, handen gebruik, voeten moet bewegen enzovoort. Dit gaat allemaal vanzelf. Hier zijn geen bewuste bewegingen bij.

Lees ook:Waarom Pinterest waardig speelgoed niet altijd even aantrekkelijk is.

Veel van de bewegingen die een pasgeborene maakt gaan op basis van reflex. Zo werkt het zuig- en zoekreflex bijvoorbeeld ook. Een kindje weet bij begin niet hoe het moet drinken maar dit heeft de natuur op basis van reflex geregeld. Naarmate een kind ouder wordt, wordt het kind sterker en leert het hoe drinken werkt en zal het reflex langzaam uitdoven.

Handen

Ook de handen hebben reflexen, namelijk om te openen en te sluiten. Het reflex voor het sluiten van de hand wordt gestimuleerd door iets in de handpalm te stoppen, bijvoorbeeld je vinder. Het reflex voor het openen van de hand wordt gestimuleerd om bijvoorbeeld je vinger over de handrug van het kind richting de vingers te strijken.

Kinderen leren hun handen kennen door toeval. Het gebeurt dat ze per ongelijk een voorwerp vasthebben, ergens tegenaan slaan of een voorwerp voelen. Doordat een kind iets voelt gaan er via de tastzintuigen prikkels naar het brein en leert het brein dat de vingers iets aangeraakt of vasthebben. Door dit veel te oefenen wordt een kind hier beter in en kan het brein steeds meer van elkaar onderscheiden, hard of zacht en bijvoorbeeld warm of koud.

 

Vuisten

Toch zijn er veel kinderen die de handen alleen in vuisten houden. Dit heeft soms te maken met spanning of stress maar soms is er ook geen duidelijke oorzaak.

Lees ook:Waarom kinderen met hun mond spelen

Wanneer baby’s hun handen continu in vuisten hebben kunnen ze eigenlijk weinig voelen en kun je je voorstellen dat het lastig is om te leren dat je daadwerkelijk iets met je vingers kunt.

Spelen

Hoe kunnen we er dan voor zorgen dat kinderen hun handen openen en zo speelgoed kunnen ontdekken? Ga vooral de handen van je kind niet ‘open wrikken’. Dit werkt vaak juist averechts. Probeer het kind te stimuleren met verschillende soorten speelgoed. Bij voorkeur kunststof speelgoed. De prikkel die het kind op de huid krijgt door kunststof speelgoed is duidelijker dan bijvoorbeeld door een knuffel. Dit is veel zachter. Maak er een spelletje van en probeer je kind uit te lokken!

Let wel: kies altijd speelgoed dat bij de leeftijd van het kind past. Op de verpakking van speelgoed staat altijd vanaf welke leeftijd het geschikt is.

  

Geef een antwoord