Waarom baby’s beter met hun mond voelen

Vorige week heb je kunnen lezen hoe belangrijk het is dat kinderen leren om hun handen te gebruiken. Waarom gebruiken kinderen bij het gaan spelen hun handen om dan speelgoed in hun mond te stoppen? Hoe werkt dat in de ontwikkeling? Dat lees je in dit artikel.

Ontwikkeling voelen

Zoals je al vaker hebt kunnen lezen leren kinderen drinken door middel van reflexen. Bij de geboorte hebben kinderen het zoek- en zuigreflex wat ervoor zorgt dat wanneer ze een tepel of speel over hun wang gestreken krijgen ze gaan zoeken en beginnen te drinken. Langzaam leren dit steeds meer zelf en dooft het reflex uit.

Kinderen moeten simpelweg wat kracht en conditie opbouwen om dit helemaal zelf te doen.  Door het vele drinken bouwen ze niet alleen kracht en conditie op, maar zien we ook dat de zenuwuiteinden in de lippen en in het mondgebied zich gaan ontwikkelen.

Lees ook:Hoe een voorkeurshouding ook de rest van het lichaam beïnvloed

Meest sensitief

Doordat deze zenuwuiteinden zoveel prikkels krijgen, lees om de paar uur voeding betekend stimulering van de zenuwuiteinden, ontwikkelen deze zich razendsnel. Dit zorgt ervoor dat een baby al goed met zijn mond kan voelen en ook leert dat het hiermee goed kan voelen.

 

Handen om te voelen?

Zodra kinderen ouder worden en meer gaan spelen zien we eigenlijk nog steeds dat speelgoed heel lang naar de mond gebracht wordt om te voelen. Dit komt doordat het mondgebied zoveel meer is ontwikkeld. Dit maakt het voor een kind heel logisch is om hiermee te voelen en niet met de handen. Deze zijn nog lang niet zo sensitief en kunnen ze veel minder goed mee voelen.

Lees ook:Waarom we niet willen dat baby’s vuisten maken

Dit is dan ook de reden dat de handen vooral als ‘transportmiddel’ gebruikt worden om speelgoed in de mond te doen.

Dit is ook de reden dat wij als volwassenen bijvoorbeeld warm en koud beter met onze lippen kunnen voelen dan met onze vingers.

Uiteindelijk de handen

Voor heel veel andere dingen gaan we uiteindelijk wel onze handen gebruiken om te voelen. Zo ook bij kinderen. Naarmate de handen steeds meer gebruikt gaan worden zien we ook hier een toename van de gevoeligheid van de zenuwuiteinden. Hierdoor leren we dat we met vingers veel meer kunnen dan met onze mond. Echter zullen we de sensitiviteit van de mond met onze vingers niet in kunnen halen.

Geef een antwoord