Waarom schrijfweggetjes helpen bij het leren schrijven

Aan elkaar schrijven is iets wat de meeste van ons volwassenen niet meer doen. Vaak is het een combinatie van los en verbonden wat je jezelf eigen hebt gemaakt. Maar waarom spreken we over ‘letterweggetjes’ en hoe helpt dit bij het leren schrijven? Je leest het in dit artikel.

Schrijfletters vs leesletters

Wanneer kinderen in groep 3 leren lezen en schrijven leren ze 2 verschillende ‘soorten’ letters. De schrijfletters en de leesletters. De leesletters zijn de letters die je hier in dit artikel zit. Ze komen voor op het toetsenbord en worden daardoor in de digitale wereld gebruikt. Daarnaast hebben we de schrijfletters. Dat zijn de sierlijke letters met lange krullen. Ogenschijnlijk heel ouderwets.

Lees ook: Waarom schrijven een steeds groter probleem is.

Het voordeel van de leesletters is dat deze over het algemeen makkelijk ‘na te schrijven’ zijn om dat ze heel rechtlijnig en daardoor eenvoudig zijn.

 

Anders op papier

Wanneer we leesletters gaan schrijven zien we dat kinderen vaak niet doorzien hoe de letter tot stand is gekomen. Dit resulteert in steeds losse stokjes maken en die uiteindelijk met elkaar te verbinden. Dit kunnen ze al heel snel maar heeft als nadeel van het verkeerd overnemen of spiegelen op de loer licht. Dit spiegelen komt simpelweg doordat kinderen dan net aan de verkeerde kant bijvoorbeeld de buik van de b willen maken waardoor het een d wordt.

Lees ook: Baby’s links of rechts handig? Hoe het echt zit!

De schrijfletters vragen wat meer oefening. Om deze netjes op papier te kunnen krijgen moet je de letters kunnen doorzien, weten waar je moet beginnen. Maar ook wanneer je ineens de andere kant op moet of een stukje terug over dezelfde weg. Dit vergt veel meer oefening dan de leesletters en kost daarom meer tijd om aan te leren.

Voordeel schrijfletters

Wat dan wel het voordeel met schrijfletters is, is dat je je potlood pas van het papier haalt wanneer de letter helemaal af is. Dit voorkomt spiegelen in het schrijven en zorgt ervoor dat letters over het algemeen juist geschreven worden. Tevens kun je met de schrijfletters veel beter ‘doorschrijven’. Zowel het tempo als het verbinden van de letters is hierin vlotter en zorgt dat je uiteindelijk sneller kunt schrijven. Wat handig is als er op school een dictee afgenomen wordt en als er binnen een bepaalde tijd een spelling of taal taak af moet zijn.

Je raad het al, schrijfletters. Schrijfletters zijn dus niet alleen mooier en zorgen ervoor dat je beter door kunt schrijven maar voorkomen ook spiegelen. Daarnaast zijn schrijfletters allemaal erg verschillend waardoor er bij een kleine schrijffout niet meteen een andere letter komt te staan. Zoals bijvoorbeeld een ‘te korte stok’ bij de h of waardoor het ineens een n of a lijktGeef een antwoord