Wat is Reflux en wat kan de kinderfysiotherapeut ermee

Reflux hebben we allemaal wel eens van gehoord maar wat betekent het concreet. Wat is bij reflux het probleem? Waardoor heeft een kind mogelijk klachten? Wat zijn de gevolgen? Dit alles lees je in dit artikel.

Epidemiologie

Reflux komt bij 20% van de zuigelingen voor. Dit betekent dat het deel van de overgang van de slokdarm naar de maag ‘onderontwikkeld’ is. Tussen de slokdarm en de maag zit een maagklepje. Deze voorkomt dat er voeding van de maag terugloopt naar de slokdarm als we op de kop gaan hangen.

Lees ook:Waarom vuisten je ontwikkeling belemmeren

Dit maagklepje hebben baby’s in de buik niet nodig omdat alle voedingsstoffen via de navelstreng binnenkomen en de maag, slokdarm en longen gevuld zijn met vruchtwater. De meeste kinderen liggen ‘normaal’ en dus met hun hoofd naar beneden. Als er iets terugloopt dan heeft een kind daar geen last van aangezien ze omringt zijn en overal vloeistof hebben zitten.

Herstel

Bij het grootste deel van de kinderen zijn de klachten na het eerste jaar helemaal over. Ook wordt het beter wanneer kinderen vaste voeding gaan eten. Hoe vloeibaarder, hoe makkelijker voeding terugloopt. Wanneer een kind dan vaste voeding gaat eten blijft het simpelweg beter ‘liggen’.

Klachten

Waar hebben kinderen met reflux nou eigenlijk last van? Het wisselt een beetje per kind waar ze daadwerkelijk last van hebben. Bij het een kind zorgt het ervoor dat het daadwerkelijk gaat spugen. Niet een beetje spugen maat vaak flinke golven.  Terwijl het andere kind hoog uit mondjes teruggeeft maar de hele dag aan het ‘herkauwen’ is. Dit herkauwen lijkt vaak een beetje op smakken.

Doordat er steeds voeding terugloop, dan wel spugen, komt er steeds maagzuur langs de slokdarm. Vooral het stukje slokdarm wat bij de overgang naar de maag zit. Maagzuur is zuur, heel zuur en brand. Dit branden zorgt ervoor dat het einde van de slokdarm geïrriteerd raakt en pijn gaat doen.

Consultatiebureau

Om reflux klachten te verzachten en te verminderen zijn er verschillende ideeën over. Voor je zelf gaat uitproberen wat de oplossing is dien je altijd contact op te nemen met het consultatiebureau. Zij hebben ervoor geleerd en weten wat de beste keuzes zijn.

Lees ook:Het consultatiebureau

Kinderfysiotherapie

Waarom wordt dan toch vaak de kinderfysio ingeschakeld bij kinderen met refluxklachten? Vaak ontstaat er heel veel onrust. Voor je erachter bent dat een kindje reflux heeft duurt dat even. Er dienen namelijk eerst wat dingen uitgesloten te worden.

Wat de kinderfysiotherapeut doet is tips en adviezen ten aanzien van het dragen, optillen en neerleggen. Sommige manieren van optillen kunnen juist voor een toename van onrust zorgen wat weer zorgt voor terugloop in de voeding en dus weer meer onrust oplevert.

  

Geef een antwoord