Kinderen laten bewegen tijdens de Coronacrisis

We kunnen er niet omheen, we zitten in een coronacrisis. Dit betekend dat de scholen gesloten zijn en kinderen niet naar sportclubs of school kunnen. Ze mogen niet in grote groepen spelen of afspreken. Hoe zorg je ervoor dat ze blijven bewegen en waarom is bewegen tussen het leren door belangrijk? Je leest het in dit artikel.

Thuisonderwijs en geen sport

In dit huidige tijdperk, waar we allemaal nog nooit mee te maken hebben gehad, moeten we creatief zijn. Kinderen krijgen ineens thuisonderwijs terwijl jij als ouder ook thuis moet werken. Het is voor iedereen moeilijker om zich te concentreren en voor kinderen voelt het als vakantie maar dan moeten ze ineens schoolwerk doen.

Meubilair

Op school is er voor ieder kind een passende tafel en stoel, afhankelijk van hun lengte. Thuis hebben we dit vaak niet. Net als dat veel volwassenen nu ineens aan de eettafel hun kantoor houden. Voor kinderen is het belangrijk dat ze goed zitten. Als je aan het oefenen bent om goed te leren schrijven heb je een goede houding nodig.

Als we het hebben over goede steun is het voornamelijk van belang dat de tafelhoogte niet te hoog is en dat ze met de voeten ergens op kunnen steunen.

Als je thuis een speciale kinderstoel hebt is dit natuurlijk top. Heb je dit niet? Dan kun je de zitting verhoging met bijvoorbeeld een kussen en een leeg bierkratje onder de voeten. Zo zorg je dat je kind een goede zithouding heeft en het daardoor ook netjes kan schrijven.

Lees ook: Minder dan de helft voldoet aan norm gezond bewegen!

Bewegen belangrijk

Om je goed te kunnen concentreren helpt het kinderen vaak om te wiebelen. Bewegen maakt dat het makkelijker is om alert te blijven en dus stof beter tot je kunt nemen. Thuis zijn natuurlijk veel meer afleidingen en leuke dingen om mee te spelen. Dit maakt het voor de kinderen moeilijker om zich te concentreren en op hun schoolwerk te storten.

Om schoolwerk te kunnen doen is het belangrijk dat kinderen gedurende de dag een aantal keer van het schoolwerk af gaan en gaan bewegen. Bijvoorbeeld in de tuin om lekker een potje te kunnen voetballen.

Daarnaast heb je op YouTube allerlei video’s van Just Dance waarbij je samen met je kinderen bijvoorbeeld twee nummers kunt dansen om daarna weer verder te gaan met het schoolwerk.

Dit zorgt voor een leuke afwisseling en is makkelijk af te kaderen. Zo is het van tevoren duidelijk hoe lang ze van het werk af mogen en wanneer ze weer verder moeten.

Geloof me dit helpt. Doe je dit niet dan heb je na 10 minuten de strijd om weer aan het werk te gaan.

Lees ook: Hoe kan het dat bewegingsarmoede meer kans geeft op een sportblessure?

Thuis sporten

Benieuwd hoe je de kinderen gedurende de dag in beweging kunt krijgen? De praktijk waar ik werk, Fysio Oude IJsseltreek in Terborg, gaat je hierbij helpen.  Vanaf dinsdag 24 maart zal er twee per week, op dinsdag en donderdag, om 9 uur een video online komen. Dit is een korte workout om je kind, of samen met je kind te doen. De oefeningen kunnen binnen of buiten uitgevoerd worden.

Door HIER te klikken ga je naar het YouTube kanaal van Fysio Oude IJsselstreek

  

 

Geef een antwoord