Leren zitten heeft onder de 6 maanden geen meerwaarde

Onlangs zag ik op een ontwikkelingskaart dat een kind onder de zes maanden los moet leren zitten. Waarom? Vraag ik me dan af! Er is zoveel wat eerst belangrijk is. Wat? Dat lees je in dit artikel.

Motorische vaardigheden

Als we gaan kijken naar de volgorde van de grove motoriek loopt die gewoonlijk volgens een vast patroon. Als we alleen de grote mijlpalen benoemen begint dat bij buikligging, omrollen, pivoteren (draaien om je eigen as) tijgeren (eerst achteruit dan vooruit) handen knieën stand, zitten kruipen, staan, lopen.

Als we kijken naar de volgorde zien we dat zitten pas laat aan de orde is. Over het algemeen gaan kinderen rond de 8 maanden pas zelf zitten en het dan ook zelf pas oefenen. Een kind is al best in staat zich te verplaatsen voor het zelfstandig gaat zitten.

Waarom zitten

Het zitten wordt door kinderen vaak gebruikt om even met 2 handen met speelgoed te kunnen spelen. Ze tijgeren of kruipen naar een stuk speelgoed toe dat ergens in huis ligt. Als ze daar zijn gaan ze zitten om vervolgens met twee handen te kunnen spelen.  Het zitten heeft dan dus ook echt een functie, namelijk je handen vrij maken.

Lees ook: Waarom W-zit de ontwikkling negatief kan beinvloeden

Eten

In Nederland is het de richtlijn dat kinderen rond de vier maanden gaan beginnen met groene ten fruithapjes, vast voedsel. Om dit te kunnen doen heb je een stevige basis nodig en goed gesteund zijn. Net als dat we de fles vaak niet volledig in platte rugligging geven willen we dit met hapjes ook niet. Het probleem is bij hapjes echter dat je als verzorger twee handen nodig hebt waar je bij de fles een kind op de ene arm en met de andere arm de fles kon geven is dit bij hapjes niet handig.

Hiervoor hebben we een stoeltje nodig die in een halve lig stand kan. Het heeft namelijk bij de vier maanden nog weinig zin om een kind rechtop te zetten. Het heeft simpelweg nog onvoldoende rompbalans opgebouwd om dit te kunnen en moet dus nog in een half liggende positie gevoed worden.

Wanneer dan zitten

Zitten is over het algemeen niet iets wat je moet oefenen en wat een kind vanzelf gaat doen. Belangrijk is dat je een kind wat nog niet klaar is om te gaan zitten niet gaat omheinen met kussens zodat als het omvalt het niet hard valt. Dan is het simpelweg nog niet sterk genoeg om te kunnen zitten dus moet het in rug- of buikligging.

Lees ook: De mopperende billenschuivers

Uitzonderingen

Natuurlijk zijn er uitzonderen. Kinderen met een ontwikkelingsstoornis, met of zonder diagnose, moeten soms wel geholpen worden. Er zijn kinderen dit met negen of tien maanden nog steeds alleen op hun buik of rug kunnen liggen. Als het goed is, is er tegen die tijd al een kinderfysiotherapeut ingeschakeld om jullie te begeleiden. Dit zijn kinderen waarbij we er soms wel voor kiezen om te helpen met leren zitten.

Behoort jouw kind niet tot deze groep en kan het met zes maanden nog niet zelfstandig zitten? Dan heb je het echt heel goed gedaan! Wil je kind alleen nog maar zitten en is het 6 maanden? Dan is het slim om naar bovenstaande te kijken. Wat is de volgorde van het ontwikkelen? Heb je het dan fout gedaan? Soms lopen dingen zoals ze lopen alleen zien we dat kinderen soms gaan stagneren in de ontwikkeling of veel huil en frustratie gedrag laten zien. Is dit het geval? Neem dan motorisch een stap terug en maak van buik- en rugligging een feestje. Zo kom je vanzelf op het punt waarbij er wel getijgerd gaat worden en leert je kind snel om zelfstandig te gaan zitten en zien we ook dat het frustratiegedrag als sneeuw voor de zon verdwijnt.

  

Geef een antwoord