Waarom we nu meer billenschuivers zien dan vroeger

Waarom zien we steeds vaker billenschuivers? Vroeger was dit heel uitzonderlijk, nu zien we billenschuiven steeds vaker. Wat is hier de oorzaak voor? Dat lees je in dit artikel.

Vloeren

Tegenwoordig hebben we allemaal prachtige houten vloeren, tegels, laminaat noem maar op. Vroeger hadden de meeste woonkamers vloerbedekking. Het klinkt heel ouderwets maar nog niet zo lang geleden was dit het geval.

Wat heeft vloerbedekking te maken met kruipen en billenschuiven denk je misschien? Kinderen dragen stoffen kleding. Wanneer er vloerbedekking ligt en je wilt gaan billenschuiven zorgt dat voor heel veel weerstand. Er is een groot contactvlak, de billen en benen van de kids. Dit zorgt ervoor dat het je heel veel moeite kost om vooruit te komen. Wat is dan makkelijker? Kruipen, dan heb je als contactpunten namelijk alleen de knieën en handen.

Gladde vloer

De prachtig mooie houten vloeren die we nu hebben zijn glad, heel glad. Wanneer kinderen gaan tijgeren is dit ideaal! Zo glijd je heel erg makkelijk naar achter of naar voren. Maar als je moet gaan oefenen met kruipen kan dit voor problemen zorgen.

Lees ook:De mopperende billenschuivers

Op het moment dat je op handen en knieën moet komen als kind en je gaat kruipen gaat daar een periode aan vooraf waarbij de kinderen oefenen met in handen knieën stand komen. Wanneer dit op een gladde vloer is krijgen we een beetje de Bambi op glad ijs situatie. Is een vloer heel glad dan kost het je heel veel meer kracht om in handen knieën stand te komen. Wat is dan makkelijker? Juist billenschuiven. Hierbij kun je nagenoeg niet wegglijden en zit je heel stabiel op de vloer.

Stoelen

Naast dat er een andere ondergrond is waarom billenschuiven vaker voorkomt zien we ook een toename van verschillende stoelen op de markt. Vanaf jonge leeftijd zien we dat stoeltjes steeds vaker gebruikt worden. We vinden het sociaal heel belangrijk dat kinderen betrokken zijn bij bijvoorbeeld het eten. Daarvoor worden er steeds meer stoeltjes ontwikkeld die gebruikt kunnen worden.

Hierin worden kinderen steeds vaker en langer gezet. In zo’n stoeltje kun je namelijk ook ideaal baby tv kijken 😉

Lees ook: Baby Bouncers, super leuk! Toch?

Wat dan?

Waar je je kindje mee kunt helpen is een kleed op de vloer leggen. Dit kan een speelkleed zijn maar ook een gewoon woonkamer kleed. Hiermee help je je kindje om te oefenen met gaan kruipen en voorkom je Bambi taferelen. 

Geef een antwoord