Waarom een voorkeurshouding niet kan wachten tot na COVID-19

Wij hebben het er op het werk soms al over. Wat als het COVID-19 virus straks voorbij is? Krijgen we dan ineens heel veel kinderen met schrijfproblemen of andere problemen. Ineens een toename van voorkeurshoudingen en sportblessures? Hier lees je waarom je soms juist niet moet wachten met zorg zoeken.

Ziekenhuizen

Het is crisistijd. Dit betekent dat er alleen maar plek is voor spoedzorg en COVID-19. Alle ‘andere’ zorg wordt even naar de lange baan geschoven. Is het nog een beetje houdbaar? Prima dan ben je aan de beurt wanneer de IC weer leeg is en we de crisis voor bij is.

Zelfs het consultatiebureau zit momenteel dicht. Alleen voor de vaccinaties ben je momenteel welkom. De rest gaat telefonisch of wanneer het dan toch spoed lijkt is er nog een kans dat je een afspraak hebt. Je hebt nu geluk wanneer je kind voor de vaccinatie mag, dan zie je nog een arts en kun je met al je andere vragen terecht.

Lees ook:Hoe heupdysplasie en een voorkeurshouding met elkaar verbonden zijn

Voorkeurshouding

Wat gebeurt er wanneer een kindje een voorkeurshouding krijgt? Door de voorkeur naar één kant en de dunne schedel van pasgeborene is er een grote kans dat de schedel afvlakt aan de kant van de voorkeur. Dit is een proces wat soms heel langzaam gaat maar ook ineens heel snel kan gaan.

De oorzaak van een voorkeurshouding kent verschillende mogelijkheden. Bij het grootste deel van de kinderen is er geen lichamelijk aanwijsbare oorzaak voor de voorkeurshouding. Dit kan dan bijvoorbeeld komen omdat ouders het kindje altijd van rechts aanspreken en verzorgen. Helaas is een voorkeurshouding soms ook de uiting van een ander probleem. Denk bijvoorbeeld aan een heupafwijking.

Wanneer een kindje niet op tijd gezien wordt wanneer er wel degelijk wat aan de hand is, maar geen spoed, kan dit gevolgen hebben.

Afplatting schedel

Stel je kindje is eind december geboren. Het heeft een voorkeurshouding en er is gelukkig niks met de heupen aan de hand. Er wordt geadviseerd er wat meer op te letten door het CB en over een maand mag je terugkomen. Dit is in de meeste gevallen namelijk voldoende!

Lees ook: Plagiowattes? De gevolgen van een voorkeurshouding op de schedel.

Maar wat als het nou bij jullie net niet voldoende helpt. Intussen wordt de schedel alleen maar platter….. Alsje alsje alsjeblieft papa’s en mama’s van Nederland. Twijfel je en zie je een afplatting van de schedel, trek aan de bel bij een kinderfysio! Die kunnen en mogen ook via videobellen en soms ook door een ‘gewone’ afspraak (met persoonlijke beschermingsmaatregelen) hulp bieden. Wanneer je heel lang wacht is de kans dat het schedeltje nog mooi hersteld kleiner.

Zo ook voor andere klachten! Neem contact op met het CB  of zoek zelf een therapeut bij je in de buurt die je kan helpen. Dit is niet directe spoed maar kan op de lange termijn blijvende gevolgen hebben dat is zonde, en absoluut niet noodzakelijk.

Credits foto naar Fysio Oude IJsselstreek, met toestemming geplaatst.

Fysiotherapie

De Fysiotherapieut is in Nederland vrij toegankelijk, dit betekend dat je hier zonder verwijzing van de huissarts terecht kunt. Acht de therapeut verder onderzoek noodzakelijk zal deze, met goedkeuring van jou als patiënt, contact opnemen met je huisarts. Vanuit de beroepsvereniging zijn er regels rond het COVID-19 virus waar de therapeuten zich aan moeten houden. Deze zijn op basis van de regels van het RIVM.

  

Geef een antwoord