Hoe het zit met de hand ontwikkeling van baby’s

Het pakken van iets is voor ons heel erg vanzelfsprekend, maar dit is niet altijd zo geweest. Iets pakken en speelgoed manipuleren is iets wat je moet leren. Hoe de ontwikkeling hiervan in zijn werk gaat lees je in dit artikel.

Trial and Error

Ontwikkeling komt tot stand doordat er een externe prikkeling is dit ervoor zorgt dat je als mens wilt gaan ontdekken. Dit kan in de vorm van geluid, zicht, en tast. Dit zorgt ervoor dat je geprikkeld wordt om iets te gaan doen.

Lees ook:Waarom speelgoed als je handen en voeten hebt? Maand drie!

Als we dan kijken naar de fijne motoriek gaat dit op basis van Trial and Error.
Ontwikkelen doen we allemaal door iets te proberen en er dan achter te komen of het wel of niet werkt. Werkt het niet dan probeer je het op een andere manier.

Handen

Voordat je kunt gaan pakken moet je eerste je handen ontdekken. Baby’s worden eigenlijk blanco geboren. Je moet je realiseren dat ze geen idee hebben dat ze handen hebben. Dit doen kinderen doordat ze handen in hun mond gaan stoppen. Kinderen ontdekken hun handen doormiddel van hun mond. De mond is het eerste waardoor ze voeding tot zich krijgen. Dit is de reden dat dit zich al heel vlot ontwikkeld. Omdat kinderen hun mond al vlot ontdekt hebben is dit ook de reden dat de handen veel in de mond gestopt worden en ze zo hun mond ontdekken.

Pakken

Het pakken begint per ongeluk. Kindjes bewegen met hun armen om zich heen. Als er dan om hun heen speelgoed ligt dan komen ze het per ongeluk tegen. Als de vingers dan ook met net goed uitkomen kunnen ze het speelgoed vastpakken.

Lees ook:Waarom baby’s beter met hun mond voelen

Het is dus handig om speelgoed om je kindje neer te leggen. Kies dan voor speelgoed wat heel ligt is en wat makkelijk per ongeluk te pakken. Bijvoorbeeld speelgoed wat grote gaten bevat

Loslaten

Speelgoed loslaten gaat in het begin echt nog per ongeluk. Zo zal het tot de negen maanden regelmatig voorkomen dat het speelgoed per ongeluk valt en bijvoorbeeld in het gezicht van je kind valt.

Vanaf negen maanden gaat dit pas bewust. Dan gaan ze je uitdagen met speelgoed op de grond gooien en je aan kijken vanuit de stoel.

Hoe dit precies met de ontwikkeling van de handen en hoe dit met verschillende manieren van grijpen gaat lees je volgende week.Geef een antwoord