Hoofdbalans en het belang ervan

Alle ouders hebben het mogelijk al gehoord, hoofdbalans. Op het consultatiebureau gaat het er regelmatig over, maar wat is hoofdbalans nou precies? Waarom is het zo belangrijk en moeten we het oefenen? Dat lees je in dit artikel.

Feiten over hoofdbalans

Hoofdbalans is eigenlijk niks anders dan het in staat zijn je hoofd in balans te houden. Het hoofd van een pasgeborene is heel groot in vergelijking tot ons lichaam. Dit is ook de reden dat er drukknoopjes op de kleding van baby’s zit zodat de kleding langs de nek goed aansluit.

Ons hoofd is zo groot omdat onze hersenen veel ruimte in beslag nemen en bij de geboorte al meteen groot en ontwikkeld zijn. Doordat het groot is, maakt dit het ook meteen heel zwaar.

Lees ook:Hoe de schedel van een kind groeit

Zodra baby’s geboren worden gaan ze van een ruimte waar ze gewichtloosheid kennen, door vruchtwater, naar een plek waar de zwaartekracht hard aan ze trekt. Als je negen maanden geen ‘last’ gehad hebt van zwaartekracht en dus geen kracht op hebt hoeven bouwen om je hoofd te kunnen controleren en sturen is dit een enorme verandering zodra een kind geboren wordt. Dit is dan ook de reden dat we na de geboorte het hoofd dienen te ondersteunen om zo het kindje te helpen.

Eigenschappen

Ons hoofd kan verschillende kanten op bewegen. Dit betekent dat er verschillende spieren zijn die moeten samenwerken om ons hoofd te kunnen bewegen en omhoog te kunnen houden. Het zou knap onhandig zijn als je als volwassenen altijd je hoofd vast moest houden….

Om je hoofd op te kunnen houden dient er een balans te ontstaan tussen de spieren. Deze moeten heel goed samenwerken om je hoofd omhoog te kunnen houden. Stel de spieren aan de rechterkant trekken veel te hard dan kijk je alleen maar naar rechts en lukt het je niet naar links te kijken. Deze samenwerking komt dus heel precies.

Baby’s

Als je goed kijkt naar kinderen die hoofdbalans aan het oefenen zijn die je dat dit vaak wat schokkerig en onhandig gaat, de bewegingen die ze maken zijn vaak wat grof en lijkt soms heel erg wiebelig. Dit komt omdat de spieren zich op elkaar aan het afstemmen zijn om het hoofd rustig stil te kunnen houden. Kinderen die dit heel goed kunnen hebben soms als ze heel moe zijn weer meer moeite met de hoofdbalans.

Lees ook: Hoe de schedelvorm bij een voorkeurshouding herstelt

Hoofdbalans is vooral van belang in een positie waarin we rechtop zitten. In rugligging noemen we het meer controle van de nekspieren om zo het hoofd te kunnen bewegen. We spreken pas van balans wanneer kinderen rechtop komen en dan hun hoofd letterlijk in balans moet houden.

Waarom is het zo belangrijk

Wanneer je hoofd goed in balans is ben je als mens in staat je ogen te kunnen focussen op iets en kun je bijvoorbeeld speelgoed pakken of de rest van je lijf sturen. Het is een enorm belangrijk element als het gaat om de algehele ontwikkeling.

Binnenkort plaats ik een video over hoe je de hoofdbalans kunt trainen!

  

Geef een antwoord