Waarom een loopfiets kan helpen bij het leren fietsen

Nu we steeds meer kunnen genieten van het weer buiten is het tijd om ook de kids lekker naar buiten te sturen. Een loopfiets is heerlijk om mee buiten te spelen. Benieuwd waarom een loopfiets helpt bij het leren fietsen? Je leest het in dit artikel

Loopfiets

Een loopfiets is niks anders dan een fiets maar dan zonder trappers en ketting. Dit betekend dat deze lopend aangedreven kan worden. Hierin kenner we de twee- en driewieler variant. Het grote verschil is, dat kinderen die net kunnen lopen al op een driewieler kunnen. Voor een tweewieler moet je motorisch iets verder zijn wil je dat voor elkaar krijgen.

Lees ook: Vanaf wanneer kun je met je kindje op de fiets op pad?

Naast het verschil in het aantal wielen zit het grootste verschil hem in evenwicht. Voor het kunnen rijden op een driewieler hoef je eigenlijk alleen maar af te kunnen zetten met je voeten. De fiets houdt het evenwicht zelf waardoor je hierdoor niet om kan vallen.

Tweewieler

Bij een tweewieler moet een kind al veel meer doen met de balans vanuit de romp. Om recht op de fiets te blijven zitten moet je ervoor zorgen dat je een stabiele romp hebt. Heb je deze niet dan is het al moeilijker om je evenwicht te houden.

Als kinderen op een loopfiets gaan zitten zie je dat ze vaak beginnen met de benen om en om gebruiken. Hierbij is er altijd een voet aan de grond die ze helpt bij het houden van het evenwicht. Hierbij kun en ze zich van de ene naar de andere kant laten ‘vallen’.

Lees ook:Waarom ontwikkelen gaat met vallen en opstaan

Bijna fietsen

Wanneer kinderen het om en om met de benen een tijd geoefend hebben zie je dat ze het soms al even durven om met beide voeten van de vloer te zijn. Op het moment dat ze dit doen krijg je hetzelfde gevoel als wanneer je moet leren fietsen. Daarbij heb je ook beide voeten los van de vloer en balanceer je alleen op de banden van je fiets.

Dit is dan ook precies de reden dat flink oefenen op een loopfiets de transfer naar echt fietsen makkelijker maakt. Deze kinderen hebben daarom ook vaak geen zijwieltjes nodig omdat ze al gewend zijn aan het gevoel van evenwicht.

Leren fietsen

Soms is het zo dat kinderen eigenlijk al te groot zijn voor een loopfiets maar echt fietsen nog te moeilijk is. Het is dan een optie om de trappers van een gewone fiets te halen, geen zijwieltjes erop en hops naar buiten. Op die manier kan het kind precies hetzelfde oefenen maar dan op een gewone fiets.

Nu ben ik voorstander van het gebruik van een helm bij het oefenen van dit soort vaardigheden. Die zijn er in alle kleuren maten! Zorg dat buitenspelen altijd veilig gaat en kies bij voorkeur voor het gebruik van een helm bij het spelen met een loopfiets.

 

Geef een antwoord