Opa’s en Oma’s, soms heel fijn, soms een uitdaging

Hoeveel ouders kijken er onwijs naar uit om EINDELIJK opa en oma te worden. Logisch ook, want hoe speciaal is dat. Maar soms is deze nieuwe rol en relatie heel lastig voor zowel opa en oma als voor de ouders. Waar komt dit vandaag? Dat lees je in dit artikel.

Eindelijk

Waar het voor sommige ouders onverwacht komt kunnen andere bijna niet wachten tot hun eigen kinderen, kinderen krijgen. Hoe ideaal is dat? Wel de lusten en niet de lasten. Niet de slapeloze nachten. Niet de nachtvoedingen, niet de tig luiers per dag enzovoort, enzovoort.

Opa’s en Oma’s hebben heel het proces natuurlijk al een keer meegemaakt. Ze hebben jou als aanstaande ouder op de wereld gezet en hebben je grootgebracht. Zeg nou zelf, dat is natuurlijk aardig goed gelukt 😉.

Lees ook: Joh wat leuk dat je er bent.. De grootste ergernissen van kraamvisite

Addertje

Hier zit soms dan ook gelijk het probleem. Tijden veranderen en dat betekent dat ook gewoontes en gebruiken veranderen. Zo is de kans groot dat jij nog op je zij hebt mogen slapen maar weten we nu dat kinderen beter op hun rug kunnen slapen. Veel grootouders zeggen dan ook ‘ach jij hebt ook op je zij geslapen, is prima gelukt toch?’.

Als kersverse ouder krijg je van zoveel verschillende mensen advies en dat is natuurlijk superfijn. Echter kan dit soms ook juist voor onzekerheid of verwarring zorgen. Jij doet als ouder wat je denkt dat goed is en wat nu gebruikelijk is. Als andere je dan het tegenovergestelde adviseren kan dit soms voor irritatie, onzekerheden en zelfs ruzie zorgen.

Het lastige is dat ongevraagd advies heel lief bedoeld is maar niet altijd even handig. Helemaal als het mogelijk wat achterhaald is. Natuurlijk deden we dat vroeger anders. Vroeger dachten we ook dat roken gezond was en we weten inmiddels dat dit niet zo is.

Lees ook: Inbakeren meer een trend in plaats van noodzaak?

Jullie zijn nu ouders

Hoe moeilijk het ook is, blijf bij jezelf. Wat voelt goed, wat past bij jullie kindje en bij jullie als ouder. Jij zit ’s nachts met een kind wat niet slaapt of niet goed drinkt omdat je advies van de grootouders hebt gehad en opgevolgd. Of omdat je je best hebt gedaan aan de verwachtingen van de grootouders te voldoen.

Probeer voorzichtig uit te leggen dat dingen nu anders gaan en jij nu de ouder bent. Natuurlijk hebben grootouders ook echt wel tips die wel goed werken maar niet alles blijft hetzelfde. Kijk naar je kindje wat heeft hij of zij nodig en wat hebben jullie als ouders nodig.

Willen ze niet luisteren? Stuur ze dan dit artikel, dan vertel ik het ze wel. 😉

2 gedachten over “Opa’s en Oma’s, soms heel fijn, soms een uitdaging”

  1. Als grootouders niet rekening houden met het feit dat tijden anders zijn is dat heel jammer maar dan zullen er ook andere communicatie problemen zijn denk ik zo , ik vindt het als oma heel leuk om te zien hoe mijn kinderen met hun kinderen omgaan en zal nooit ongevraagd mijn mening geven en ik hoop en denk dat veel grootouders zo denken ook voor opa’s en oma’s zijn de tijden veranderd toch

  2. Dit soort artikelen zijn altijd een fijne bevestiging!
    Wij doen veel anders dan thuis en dat is niet altijd makkelijk.
    Zoals borstvoeding geven, dragen, kleintjes methode en dat is niet altijd even makkelijk tegen over (schoon)ouders

Geef een antwoord