Eindelijk heb je na negen lange maanden wachten je kindje in handen. Hoe bijzonder en hoe speciaal. Het liefst wil je er de hele dag naar kijken, mee knuffel en over het hoofd aaien. Soms is dit niet de beste keus. Benieuwd waarom? Dat lees je in dit artikel.
Aan een gezicht zitten.
Helemaal in de huidige tijd weten we hoe vaak iemand daadwerkelijk aan zijn of haar gezicht zit. Gemiddeld zitten we zo’n 23 keer uur aan ons eigen gezicht. Dit met allemaal zeer uiteenlopende redenen. Dit doen we eigenlijk alleen zelf. Als een ander aan je gezicht dit of aan je hoofd zit vinden we dat niet altijd even prettig. Behalve als het bijvoorbeeld om een schoonheidsspecialiste, kapper, tandarts enzovoort gaat. In alle andere gevallen vinden we het niet heel prettig als iemand met zijn of haar handen aan jou gezicht zit.
Je gezicht is iets heel persoonlijks en heel intiems en dat betekend dat dit ‘gereserveerd’ is.
Bij baby’s
Als het dan gaat om baby’s zitten ouders geregeld aan het gezicht. Om de mond schoon te vegen, het gezicht te wassen. Net even het beetje ‘slaap’ uit de ogen te halen of die ene snottenbel weg te poetsen. De meeste kinderen vinden dit niet heel prettig. Beginnen al te mopperen als het doekje komt en als ze groter zijn lopen ze dan graag weg.
Lees ook: Waarom huid op huid contact en prikkelreductie belangrijk is voor prematuren
Ik snap dat je je kind niet met een enorme snottenbel wilt laten lopen en graag wilt dat je kindje er verzorgd en netjes uitziet, echter is het slim na te denken wat hierin noodzakelijk is en of we dit daadwerkelijk wel zo vaak moeten doen. Denk hierbij aan over de wangen strijken, heel vaak met jouw handen in het gezicht van je kindje zitten enzovoort.
Hoofd
Nu is bovenstaande meer iets wat we doen uit liefde en om te verzorgen. Zo doen veel ouders dit ook wanneer kinderen een voorkeurshouding hebben. Wanneer kinderen de hele dag met hun hoofd naar rechts liggen en daarbij dus een voorkeur hebben en een plat hoofd hebben zien we dat ouders dit nog vaker gaan doen. Dit om te voorkomen dat het hoofd aan de rechterachterzijde nog veel platter wordt.
Lees ook: Waarom een voorkeurshouding niet kan wachten tot na COVID-19
Als mens hebben we een aantal primitieve reacties en gewoontes. We gaan even een testje doen. Zoek een partner in huis en houd beide één hand naar elkaar op. Houd te handen tegen elkaar. Wat doen jullie beide? Je geeft beide evenveel kracht zodat de handen in het midden blijven. Dit is heel primitief eenvoudig, je laat niet zomaar van je ‘winnen’.
Wat gebeurt er als we aan het hoofd van een baby gaan zitten om het naar de niet voorkeurskant te draaien? Precies, die gaat terugduwen waardoor het een ‘gevecht’ wordt. Deze kun je als ouders uiteraard winnen echter moet jij je afvragen of dit een gevecht is die je wilt winnen.
Daarbij is het ook zo dat als een kind een voorkeur heeft voor rechts de rechter kant van de romp sterker is. Ga je het hoofd naar links draaien zal het kind met de spieren aan de rechter kant gaan tegenwerken en wordt die kant nog sterker dan deze al was waardoor je het probleem alleen maar in stand houdt.
Uitlokken
Hoe kun je dit dan oplossen. Soms helpt het als voldoende om het bedje of de box andersom in te richten waardoor het aan de niet voorkeurskant een feestje wordt en het kind actief uit wordt gelokt naar die kant te kijken.
Heeft jouw kind een voorkeurshouding en wil je graag weten hoe je dit spierkrachtsverschil op kunt lossen? Neem dan contact op met een kinderfysiotherapeut in de buurt. Deze kan je helpen door simpele oefeningen.