Waarom helmpjes bijna niet meer vergoed worden

Redressiehelm therapie wordt ingezet voor kinderen die een voorkeurshouding hebben met daarbij een afwijkende hoofdvorm. Benieuwd waarom we dit nu eigenlijk niet meer zien? Dat lees je in dit artikel.

Voorkeur

Op mijn website heb ik al ontzettend veel artikelen geschreven over voorkeurshoudingen. IN dit artikel gaat het met name over de gevolgen van een voorkeurshouding. Bij een voorkeurshouding liggen kinderen 2/3e van de tijd op één zijde. Omdat de schedel van een baby nog ontzettend dun. Door heel veel op één zijde van de schedel te liggen vlakt deze langzaam af. Deze afvlakking kan soms heel snel ontstaan.

Herstellen

Terwijl een flinke afvlakking van de schedel in een week enorm kan verergeren zien we dat voor een goed herstel veel geduld en doorzettingsvermogen nodig is. De schedelvorm herstelt zich simpelweg doordat het kind meer op de andere kant van de schedel gaat liggen of op zijn buik en de schedel hierdoor kan herstellen.

Lees ook: Hoe de schedel van een kind groeit

Naast de cosmetische gevolgen zien we ook dat motorisch een voorkeur ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan handen. Als je altijd naar rechts kijkt en je je linkerhand niet ziet zal de rechterhand zich beter ontwikkelen.

Helm

Er is in de afgelopen jaar veel onderzoek gedaan bij baby’s naar een voorkeurshouding. Zo ook een onderzoek war gekeken wordt of een helmpje of kindefysiotherapeut beter werkt. Uiteindelijk blijkt dat het niet heel veel meer uitmaakt. Bij een helm gaat het herstel sneller, alleen dan wordt alleen de hoofdvorm en dus het cosmetische aangepakt. Wanneer kinderfysiotherapie geïndiceerd wordt zien we dat het herstel van de hoofdvorm iets langzamer gaat maar uiteindelijk hetzelfde effect heeft. Ook leren de kinderen hierbij de niet voorkeurskant goed in te zeten en worden ze sterker in hun nek en rompspieren.

Lees ook:Plagiowattes? De gevolgen van een voorkeurshouding op de schedel.

Dit is dan ook de reden dat de meeste zorgverzekeraars de vergoeding voor een helm uit de verzekering heeft gehaald. Kijken we alleen naar cosmetisch dan zien we dat beide evenveel effect hebben echter is het motorische deel ook heel belangrijk. Zo leren kinderen uiteindelijk om beide kanten goed in te zetten en werkt dit door in het gebruik van de handen en voeten en uiteindelijk met het rollen.

 

 

Geef een antwoord